donderdag 27 juli 2017

Groenkenner


De stadshovenier
De stadshovenier - die verantwoordelijk is voor de nieuwe beplanting in ons Plantsoen en die Fase 1 met het inzaaien van het Bloemenlint en het plaatsen van de Moestuinbakken is gestart - komt langs met zijn document 'Concept Beheerafspraken Bloemenlint / Moestuinen'. Buurman Jeroen is er ook bij. Mij valt op dat er in het document vooral staat wat wíj - bewoners - moeten doen. Wat de gemeente moet doen blijft tamelijk vaag. Af en toe maaien en rommel weghalen. Maar hoe vaak? Wie zorgt dat het bloemenlint mooi wordt / mooi blijft? Want nu is de strook aarde wel ingezaaid, nogal laat, en er komt vooral onkruid op. Denk ik.  Hoe gaat dat verder?

De stadshovenier vindt het trouwens geweldig leuk allemaal, dat enthousiasme van ons en onze straat. De aannemer die hij meegenomen had met het plaatsen van de moestuinbakken en de plantjes was een man uit een dorp. Die was stomverbaasd geweest over het enthousiasme over die moestuinbakken, vertelt nu de hovenier. Dat die mensen dat dóen, had hij gezegd. Het openbaar groen is een taak van de gemeente, vinden ze in de dorpen, dat ga je toch niet zelf doen! Het is vast iets van de stad. Mensen zijn er naar binnen georiënteerd en veroveren nu een stukje van openbare ruimte dat ze zelf mogen benutten ter verfraaiing en ontmoeting. 

De hovenier wil best de leiding op zich nemen, maar dan moet hij wel daartoe de opdracht krijgen van de gemeente. En als het over het onderhoud van het groen gaat, dan is het duidelijk dat alles teveel kost. Het is een of twee keer per jaar maaien door mensen die er de ballen verstand van hebben. Er is geen groenkennis meer bij de gemeente, zegt hij. Allemaal wegbezuinigd. Even aanzien hoe het gaat en dan - met kennis - naar bevind van zaken handelen is er niet bij. Alles moet vastgelegd in een 'bestek'. En een aannemer moet dat dan snappen.

Wij willen als het daar mooier van wordt het bloemenlint (voor ons huis) best af en toe zelf harken en bijzaaien, zeg ik, toch Jeroen? En er zijn vast wel meer buren die mee willen helpen. Als maar iemand zegt wat wij moeten doen. En die ons een relevant zaaimengel geeft. Dat vindt de hovenier een goed idee. Hij zal voorzichtig polsen bij de projectmanager polsen of hij dat misschien voorlopig als taakje mag. Want hij is eigen baas en ingehuurd. En kost dus uurtje factuurtje. En daar is de gemeente huiverig voor. En wat je ook vraagt: er wordt geprutteld dat er geen geld voor is. 

Ik heb nog een kwestie: uit het raam zie ik dat sommige langswandelende honden tegen de jonge fruitstruikjes aan plassen. Jak. En die hondenbaasjes lijken dat niet als iets smerig te zien. Kan daar misschien een draad? En een 'Verboden te Poepe'-bordje? De hovenier komt op wilgentenen. Gaat-ie ook aan de projectleider toestemming voor vragen.

Geen opmerkingen: