woensdag 12 juli 2017

De vader


Gekeken naar een aflevering van de documentairereeks 'Het uur van de wolf', over de schrijfster Karin Amatmoekrin. Zij is op jonge leeftijd met haar moeder vanuit Suriname naar Nederland gekomen. Haar vader Eric Lie is een bekende Surinamer: een legende. Hij is een taekwondo-vechter, een intrigerende man met Chinese, indiaanse en creoolse roots. Een jager. Een vrouwenversierder. Zij hoorde pas van zijn bestaan toen ze 11 was en ontmoette hem voor het eerst toen ze 22 was. Ze besloot een boek over hem te schrijven en over dat schrijven ook een documentaire te maken. 

Intrigerende documentaire. Je wordt gebiologeerd door die charismatische man, door hen beiden, hoe ze weliswaar liefde voor elkaar voelen maar toch vooral ook bij zichzelf blijven en afstand houden. 

Je ziet maar kleine stukken uit het proces van het boek. Blijkbaar heeft hij haar heel veel verteld, ook dingen it zijn verleden die minder netjes zijn, en meestal maakt hij er geen bezwaar tegen, maar soms ook wel. Zoals wanneer ze hem schaamteloos noemt. Dat betreft een passage waarin hij vertelt dat hij een bordeel heeft geleid, een ook dat hij zich liet betalen voor regelmatige seks met een dikke lelijke Nederlandse vrouw. Ze laat t hem stukken lezen en dan mag hij reageren. Hij heeft er vooral moeite mee dat zij hem schaamteloos noemt. 

Ook intrigerend is dat ze samen een promotietoer doen in Suriname. Veel Surinamers zijn toch meer in hem geïnteresseerd dan in die vernederlandste dochter. 

Hij is trots pp zijn dochter en omhelst haar veel, maar ze blijven afstandelijke eigenheimers. Daarin lijkt ze op hem, zegt ze aan het eind.

Geen opmerkingen: