donderdag 24 augustus 2017

Den Haag-Zuid

Reenske logeert bij haar moeder in zuidelijk Den Haag, bij Kijkduin. Voor zij weer naar Sri Lanka afreist wil ik haar graag nog een keer zien en ditmaal spreken we af in Kijkduin. Bij de moeder. Eerst gaan we naar het strand, maar niet te lang, want moeders heeft zin in het bezoek. Kijkduin heeft een leuk strand.

Ik ben - al zeg ik het zelf - best goed met oude moeders, en voor we het weten is het daar te Den Haag-zuid een enorm dolle boel. Reenske drinkt niet meer sinds zij boeddhist is, al jaren dus, dus moeders is helemaal happy dat ze nu sámen met mij een glaasje wijn kan doen. 

Dames van ver in de tachtig. Niet iedereen is het gegund, maar velen zijn nog zeer actief van geest en lijf en leden, en maken er wat van. We zijn over en reuze benieuwd. Hoe kwam u eigenlijk in Den Haag terecht? -je stelt maar een vraag. Ze woonde in Friesland, haar man was overleden, en ze verkocht hun huis. Het was 1985. Ik reed met twee koffers in de auto over de Afsluitdijk naar Den Haag. Ik weet het nog goed, zegt ze, ik voelde me heel alleen. In Den Haag woonde haar zuster. Daar kon ze logeren en een huis zoeken. En zo geschiedde. Ze vond een nette flat, het slag waar Den Haag Zuid patent op heeft. 

En zo krijg ik allemaal inkijkjes: op elke vraag volgen geanimeerde verhalen. Hoe raak je bevriend met de buren? Wie laat je je ramen lappen? Hoe gaat het verlengen van je rijbewijs als je 80 wordt? Waar haal je je wijn? En we smullen en we lachen. Reenske zit er wat vervreemd bij. Het is een wondermooi bezoek.

Geen opmerkingen: