zondag 27 augustus 2017

Kamerplantenwereld

Onze kamerplantenwereld. In tegenstelling tot de tuintjes vind ik de planten bij ons binnen niet om over naar huis te schrijven. We hebben er op de een of andere manier niet echt plek voor. Het meest houd ik van varens, maar ik weet niet waar. Marg heeft prachtig weelderige varens. Hani501 bekende laatst dat ze ip sommige kamers op kunstplanten is overgestapt. Ik denk het ook wel eens, maar nee. 

In de woonkamer staat een palmboompje. Doe komt uit Bobby's huis. Ik vond dat we elk voor onze eigen planten moesten zorgen. Bobby is heel erg aan zijn planten gehecht, zegt hij, maar hij verzorgt ze niet. Hoe verpieterd ze ook zijn, ze mogen niet weg. Een keer per drie jaar verpot hij ze grondig. Drie maanden geleden heb ik de plant in de kamer officieel geadopteerd en die ziet er nu weer aardig uit.

Zijn planten in de bieb zijn echt morsdood. Al maanden. We zitten er ook niet zo vaak, je ziet ze niet zo goed, en zo blijft het zo. In de vensterbank van mijn kapelletje gaat het beter: daar heb ik allemaal miniplantjes neergezet die ik wel verzorg, maar ook die hebben de neiging dood te gaan. Die heb ik vervangen door cactusjes. Beide kamers hebben erg veel zon. Kleine zonne-horretjes moet ik nog vinden. 

Het antwoord op de bieb is natuurlijk ook: vetplanten. Cacteeën. Dat heb ik nu als de taak van de dag. Naar Vechtweelde op zoek naar vetplanten. Ik houd helemaal niet zo van vetplanten - laat staan van  sansevieria's, die associeer ze met potdichte Belgische woningen - maar ik moet zeggen; de bieb knapt er enorm van op.   

Nu staan op ons 'kantoortje'  nog twee weinig levende bonsai boompjes. Die duwde Reenske me vele jaren her in handen toen ze haar huis verkocht en verlaten had. 'Wil jij voor ze zorgen? Misschien wil ik ze ooit weer terug.' Toen dacht ik al: 'Néé!'  Maar ik nam ze toch aan. Ze zijn er nog steeds, maar ze zien er niet erg welvarend uit. Ze staan in lichtgroene plastic potten. Geen idee of Reenske het nog weet en of ze ze ziet als ze hier is. 

Vgoegeg, toen ik studeerde, had iedereen waanzinnig veel planten in de kamers. De ramen waren er helemaal mee dichtgebouwd. Hele stellages met hangplanten. Hertshoorn. Nu wonen we groter en hebben we er geen plek meer voor. Bij tuincentrum Vechtweelde hangen teksten dat kamerplanten weer helemaal in zijn, maar volgens mij is dat wishful thinking

Geen opmerkingen: