zondag 20 augustus 2017

Kervel

Toen we vorige maand de moestuinbakken in de eigen straat mochten vullen à €20 per persoon sjeesde ik naar het Tuincentrum, op zoek naar seizoenplantjes. 

Nu is het een maand verder. Alles doet het heel erg goed in de bakken. Volgens de moestuinvriendin uit de flat hebben wij van de gemeente súperaarde gekregen, pure compost. Het klopt dat alles het veel beter doet dan in de les-moestuin. De paksoi (4 stuks) was na drie weken zo klaar dat alle plantjes door de buurvrouwen zijn opgegeten terwijl wij in Italië waren. Op mijn verzoek, hoor. Clau vertelt net dat ze stad en land is afgereden voor nieuwe paksoi-plantjes, maar die zijn er niet meer. Nu heb ik 8 boerenkooltjes.

Puur omdat het er toen in het tuincentrum wàs, kocht ik behalve bieslook en oregano ook citroenmelisse, kervel en koriander. Dat groeit nu allemaal ook als een tierelier. Dat moet ik allemaal even bestuderen. Van citroenmelisse trek je geloof ik thee. Koriander gaat in de oosterse schotels. Maar kervel? Wat doe je eigenlijk met kervel? Vroeger kreeg je kervelsoep als het feest was. Niet bij ons, maar bij anderen. Kervelsoep bereidde zijn moeder uit een pakje, herinnert Bobby zich.

Een recept gezocht. Ui, prei, aardappel, bouillon, evt wijn en room. Dat - als het allemaal gaar is - in de blender. En dan 'flink veel' kervel erin. Màn! Lekker!

Janneke Vreugdenhil en de kervelsoep: http://www.etenenzo.nl/blog/2012/05/kervelsoep

Geen opmerkingen: