zaterdag 18 mei 2019

Amelisweerd

Met enige Geschwister heb ik afgesproken bij de Stayokay Bunnik in Amelisweerd. Daar hebben we over enige weken weer onze Familiedag. Het is altijd een beetje gezoek / gedoe om een niet al te dure locatie te vinden waar alles kan wat we willen. Hier kun je een ‘vergaderruimte’ huren en desgewenst ook zelf voor natjes en droogjes zorgen. Dan hoeft niet elke versnapering tegen horecaprijzen. Zus1 heeft een draaiboek gemaakt en met de uitbater spreken we nu de details door.

Stayokay bestaat 90 jaar, vertelt hij. Ze hebben net het Utrechtse feestje vanavond. Ooit heette Stayokay de NJHC, de Nederlandse Jeugdherbergencentrale, maar die formule werkte niet meer. Nu zitten ze vooral nog in de steden, en sommige speciale locaties in den lande zijn ook open gebleven. Andere zijn gesloten. De mensen gaan niet meer naar Meppel, zegt hij. Maar in Gorssel is nog een heel speciale Stayokay.

Stayokay op de Neude in Utrecht is nu een superhip jongerenhotel, die in Amelisweerd is mooi oud, die heeft een gezellig café met terras, een dure villa (vooral voor bruiloften) en een barak. In de barak zijn extra slaapzalen en die ‘vergaderruimte’. Die laatste nemen wij dus.  Ik heb het taakje op mij genomen om het geheel er iets gezelliger te maken. 

Ik loop er wat te bedenken hoe de familieleden uit den lande straks die barak kunnen vinden. Want het is best een beetje lastig. Stayokay zit in een poortgebouw waar de auto’s doorheen mogen om bij het Theehuis (dat een pannenkoekenrestaurant is) te kunnen parkeren. Maar als je dat niet weet dan zie je dat niet. En ergens in de bosjes zijn die barakken. Die zie je al helemaal niet. 


Een oude dikke meneer met een dikke mopshond spreekt mij aan voor het bord met de plattegrond. Hij legt mij alle wandelingen uit. Die hoef ik niet te weten maar hij luistert niet en is niet te stuiten. Als hij hoort dat ik routeaanwijzingen verzamel voor onze Familiedag begint hij hele verhalen over zijn familiedag. Die was in Veenhuizen in Drenthe. ‘Daar stam ik van af’. Dat was een topdag geweest. 

Er komen elk jaar weer nieuwe vraagstukken bij de Familiedag. We zeggen altijd: niemand moet zich verplicht voelen om te komen, je komt alleen als je het léuk vindt en zin hebt. De opgroeiende kleinkinderen hebben allemaal voetballen op zaterdagochtend dus die kunnen pas in de loop van de middag. 

Geen opmerkingen: