zaterdag 25 mei 2019

Community building

Studenten (de beleidsmakers in de dop) op het gebied van duurzaam groen en community building weten ons goed te vinden. Dankzij de Facebookpagina  zijn wij immers enorm 3.0 en vindbaar en leuk. De een na de andere student bedenkt een scriptie over de samenwerking tussen de gemeente en ons ‘burgers’. Ik ben het eerlijk gezegd al aardig zat, en zeg dan nee bij weer een verzoek om een interview, maar Jeroen is veel aardiger en zegt dan: kom zaterdag maar. Dan gaan we planten planten.

We hebben 800 plantjes gekregen van de gemeente om in het ‘bloemenlint’ een aantal hoger pollen te maken. Die gaan vanochtend in de grond. We hebben huis aan huis een brief verspreid met het verzoek of mensen willen helpen zaterdag van 09.30 tot 11.30 uur. Maar we hebben geen idee of er wel iemand komt. Maar ja, er komen mensen! Geweldig. Twee medewerkers van de gemeente boren gaten en wij bewoners pleuren die 800 plantjes erin en dan goed aandrukken. De aannemer belooft dat iemand maandag komt sproeien, want de aarde is kurk- en kurkdroog.

En daar lopen dan die twee Engelstalige studentes tussendoor vragen te stellen over community building.  ‘Moet dat nú?’ vraag ik licht geïrriteerd. ‘We zijn aan het werk!’ Maar dan begrijp ik dat Jeroen ze uitgenodigd heeft om mee te komen werken en onderwijl wat vragen te stellen. Nee natuurlijk hebben we geen beleidsdoelstellingen als community building geformuleerd. We doen maar wat. We willen dat het hier leuker wordt en ja, de mensen reageren erop. Het wordt hier gezelliger in het park. Vroeger groetten we elkaar ook wel op straat, maar met de moestuinbakjen en het biebje hebben we een onderwerp op een gesprekje over te beginnen. Ik geloof niet dat ze vakjes hebben om mijn antwoorden in aan te kruisen.

Maar ze vinden ons het állerleukste groenproject van Utrecht. Dat zijn we natuurlijk ook. En mogen ze me nog e-mailen als ze nog meer vragen hebben? Ja dat mag. En ik zet de ene kan koffie na de andere, voor het moed indrinken vooraf en de afterparty in onze voortuin. Met couque bastogne.

Geen opmerkingen: