vrijdag 24 mei 2019

Zelfscan

Het was maanden geleden al aangekondigd en de caissières houden hun hart vast over hun toekomst: onze AH gaat beginnen met zelfscanners. Afgelopen woensdag zijn ze in de buurt-AH ingebouwd en donderdagmiddag ging de winkel weer open. Ik houd echt van de caissières en ik vind dat zelfscannen maar niets, en bovendien voorzie ik dat er bij mij en zelfscannen vast van alles mis gaat. 

Dus ik gisteren een pak wc-papier zelfscannen. Eén product denk ik, om te oefenen. Er staat een gehoofddoekt meisje bij om het me uit te leggen. Barcode van het artikel scannen, bliep, barcode bonuskaart, bliep, contactloos betalen, bliep,  bonnetje, bliep. Met dat bonnetje (ook weer met barcode) kun je door het poortje weer naar buiten. Op het scherm van de zelfscanners staat de waarschuwing: u kunt gecontroleerd worden. Beetje dreigend.

Aan het meisje vraag ik voor wie ze dit zelfscannen invoeren: voor de klanten, voor de medewerkers of coor de winstmaximalisatie? Ze zegt eerlijk: Wíj zijn er niet blij mee. En ze bedoelt de caissières natuurlijk. Volgens haar zijn er wel klanten die het fijn vinden om rijen bij de kassa te vermijden. Er zijn acht zelfscanners gekomen, en er zijn nog vier kassa’s over, van de oorspronkelijke acht. Dus eigenlijk zijn er nu twaalf kassa’s. De caissières mogen voorlopig blijven, heeft Bobby van één van hen gehoord.

Vandaag voer ik de druk wat op en ga ik vier dingen kopen. De rijen voor de vier overgebleven gewone kassa’s zijn lang, en er staan mensen met volle karren, en bij de zelfscanners is plek te over. Vooruit dan maar weer. Ik vind het een onhandig klein tafeltjes op het moment dat je veel boodschappen hebt. Onder meer heb ik twee paprika’s (aanbieding: twee voor de prijs van één) zelfscannen. Ik scan één paprika, €0,99, en de andere drie artikelen. Onmiddellijk staat er een meisje achter mij in mijn nek te sissen: ‘Mevrouw, u heeft twéé paprika’s, dus u moet twéé paprika’s scannen!’ Alsof ik een halve crimineel ben. Het is toch twee voor de prijs van één, zeg ik. ‘Dan nog moet u er twéé scannen’, zegt ze bozig. En ze gaat al mijn artikelen uit het systeem halen en opnieuw scannen. 

Ze mogen die meisjes nog wel leren een beetje vriendelijk tegen de mensen te praten. Anders gaan de mensen naar een andere supermarkt.

Geen opmerkingen: