zaterdag 11 mei 2019

Baltische Kunst

Neef 2 is jarig en we vieren zijn Geburtstag met een etentje in Rostock. Ik ben al jaren niet in Rostock geweest, en de stad  is een stuk leuker geworden dan hij was. Mooiere huizen, leukere pleinen, hippere restaurants, om maar wat te noemen. Neef 1 gaat er binnenkort naar toe verhuizen en dat lijkt me geen straf. Levendige stad aan de Oostzee. Voor we gaan eten gaan we met zijn allen naar de Kunsthalle van Rostock, waar dit weekend een tentoonstelling hangt met ‘Baltische kunst’. Daarbij denk ik aan Estland, Letland en Litouwen, maar dat is niet zo. Er hangt dit weekend een expositie van galeries uit de deelstaat Mecklenburg Vorpommern.

De Kunsthalle zelf is een beetje DDR-architectuur met zijn eigen charme, midden in een opgewekt park. Mooi beeldenpark ook buiten, en mooie tuin. De expositie vinden we allemaal een beetje een rommeltje, niet thematisch opgezet, geen educatieve teksten over de keuzes en de kunstenaars. Het leukst vind ik een zwart-wit-filmpje (helaas zonder geluid) over Biennales van kunst uit de landen rond de Oostzee in de jaren zeventig, liever had ik gezien als ze die tentoonstellingen hadden overgedaan met teksten van toen en nu. Dit kan helaas geen stukje worden voor Museumkijker.nl.

Ze praten over mijn blog. Zus4 is altijd een beetje huiverig voor wat ik nu weer over haar schrijf. De neven lezen het soms ook, zeggen ze, als ze zich écht vervelen en echt niets meer te doen weten. Het gaat teveel over kunst, vindt Neef 1.

De youngsters hebben niet zoveel met kunst en praten veel over de politiek. Er staan dan ook ook verkiezingen op stapel, hier niet alleen de Europese maar ook gemeenteraadsverkiezingen. In hun dorp moeten ook zes gemeenteraadsleden gekozen worden. Het is allemaal heel kleinschalig en daarmee ook een beetje een klucht. Zus4 is 10 jaar gemeeenteraadslid geweest. Dat is natuurlijk ook boeiend. Zij houdt het inmiddels voor gezien. Nu hebben Zwager4 en hun buurjongen Ramon zich kandidaat gesteld. Neef 2 heeft voor Ramon een website en een ansichtkaart gemaakt.

Geen opmerkingen: