maandag 16 december 2019

Het fenomeen Conchita

Inge van het koor heeft me uitgenodigd voor een avondje Parelsessies in de Parel van Zuilen waar vanavond de flamenco-groep Labryenco optreedt met de flamenco-danseres Conchita Boon. Mijn eerste jaar hier te Zuilen ging ik regelmatig naar de maandagavondsessies in de Parel van Zuilen, maar omdat ik geen vast maatje kon vinden zakte het in. Nu vertelde Inge dat ze er geweest was en hoe leuk. O! riep ik, mag ik af en toe met je mee?

Vanavond ging ze weer. En ik mocht mee. Wat een verrassende avond. Prachtige muziek. Vier oudere mannen op gitaren en percussie en meeslepende zang, en daarvoor deze supersensuele zeg maar gerust superwulpse knappe jonge danseres. Zij noemen haar 'het fenomeen Conchita Boon'.

We vinden haar niet zo Spaans, eerder Indonesisch. Al googelend vind ik dat ze Amsterdams is met een Indonesisch-Chinese vader en een joodse moeder. Op de site van het Grachtenfestival staat: 'Conchita (1999) begon met Flamenco dansen toen zij 6 jaar was. Inmiddels heeft zij les en masterclasses gehad van veel grote Flamenco dansers zoals: Sonia la Poveda, Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo, Farruquito, Maria Juncal, Ursula López, Ana Morales, Alicia Marquez, Javier Latorre, Fuensanta la Moneta, Isabel Bayon, Eduardo Guerrero, Andrés Marín en anderen. Rafaela Carrasco nodigde haar op 10-jarige leeftijd uit om naar Spanje te komen, om haar lessen te geven. Sindsdien reist Conchita ieder jaar naar Spanje om lessen te krijgen. Intussen maakt zij in Nederland haar eigen voorstellingen en choreografieën in samenwerking met verschillende artiesten. Zij probeert in haar dansen vernieuwend te zijn en werkt veel vanuit improvisaties, zonder haar leermeesters en de Flamenco te verloochenen.'

Geen opmerkingen: