donderdag 26 december 2019

Op cursus

Gelezen: Madame Jeanette van Mireille Geus. Een onverwacht mooi ‘kerstboek’. Ik ken de schrijfster niet, zij heeft vooral naam gemaakt als jeugdboeken-auteur met vele prijzen. Gouden Griffels ook. Ze is half Surinaams: Nederlandse vader en Surinaamse moeder. Opgegroeid in Amsterdam, Haarlem, Uithoorn, nu woonachtig te Haarlem.

Het verhaal: de hoofdpersoon Leonora (half-Surinaams) heeft een vriend die de relatie een paar weken voor Kerst uitmaakt omdat hij bij haar geen thuisgevoel krijgt. Zo heeft ze nog nooit voor hem gekookt: ze haalt altijd eten. Met de ziel onder de arm besluit ze nu op een cursus Surinaams koken te gaan, die zal culmineren op een kerstmaaltijd op Tweede Kerstdag waarbij elke cursist een gerecht en een levensverhaal / levensles mag delen. Via de keuken terug naar de herinneringen. Leonora’s Surinaamse moeder is overleden toen ze tien was en daarna woonde ze steeds tijdelijk bij opa&oma, oom&tante, alcoholistische vader. Haar zus en broer - van andere vaders - ziet ze helemaal niet meer.

De cursusleidster is een warme wijze vrouw, zij leert de cursisten met liefde en aandacht en gevoel traditioneel Surinaams te koken. Er komen bij iedereen gaandeweg steeds meer herinneringen los en al gauw ontstaat er vertrouwen en vriendschap. 

Het geeft wel veel Aha-Erlebnisse, omdat ik koken steeds leuker ga vinden en een daad van liefde. Wat je moeder vroeger kookte is vaak een onderwerp aan tafel. Bij ons thuis was dat heel traditioneel en weinig fantasievol. Laatst dacht ik daar nog over na dat Mutti toch al die jaren dagelijks kookte voor acht personen, doorgaans aardappelen/gehaktbal/groente en dat we dat heel snel opaten en volgens mij niet vaak zeiden dat het lekker was, laat staan dat we haar bedankten. 

Nu vind ik het heerlijk en eervol als iemand voor mij kookt en vind ik het ook geweldig om voor iemand te koken en het eten met aandacht voor het smaakpalet te nuttigen. Ik droom van een eetclubje (één keer per maand ofzo) vanwege de eindeloze gezelligheid om tafel. Ik heb het idee inmiddels bij verschillende personen (v) in de week gelegd en ieder  heeft er verschillende beelden bij in haar hoofd. Kookt steeds één persoon of neemt iedereen elke keer een gerecht mee? Wordt het Utrechts of mag het clubje ook Amsterdam en Nijmegen omvatten? Is het een probleem als iemand streng glutenvrij eet?

Geen opmerkingen: