maandag 23 december 2019

Te Overvecht

Ik overweeg chauffeur te worden bij Buurt Mobiel. Dat is een nieuw initiatief in onze wijk, een kleinschalige ‘taxicentrale’, die oude mensen naar de dokter of de fysio of het winkelcentrum brengt. Ze werken met eigen ‘strippenkaarten’ en men kan een ritje maken à € 2,50. En met vrijwilligers. Het is drie jaar geleden gestart in Overvecht en afgelopen jaar uitgebreid naar Zuilen, Tuinwijk en Voordorp. 

Inmiddels heb ik twee keer meegereden en proefgereden. De eerste keer was nogal enerverend. Vooral enerverend was dat de auto een automaat is en ik dat niet gewend ben. Opeens ben je helemaal geen ervaren chauffeur meer. En ik reed niet zoals ik verwachtte in mijn eigen wijk Zuilen, maar in de wijk Overvecht, die heel groot is en vol hoge jaren zestig flats staat en uit jaren zestig doolhoven bestaat. Alle honderden straatnamen eindigen op -dreef. Ik heb geen idee. En de TomTom die erin zit is niet actueel. Dus de eerste keer was het allemaal net een oneindige enge droom. Vandaag de tweede keer. Ik rijd al wel de hele shift, maar ik doe nog niet de dames en rollators in- en uitladen.

Vandaag rijden we met maar één auto, en we hebben slechts een kwartier per klant. Er is geen leeg kwartiertje bij. Bij Winkelcentrum Overvecht is het wegens de kerst stikdruk, dus dat lukt helemaal niet met die kwartieren. Al snel lopen we een kwartier achter op schema en dat loopt op tot een half uur. 

We vervoeren vooral oude dames met rollators. Naar de kapper. Naar de opticien. Naar de demente echtgenoot in het verpleeghuis. Naar de kerstlunch. Naar de bingo. En weer naar huis. Ik vind het geweldig. Dit maakt die mensen weer mobiel. Dat het in Overvecht is maakt het voor mij een beetje weird, surrealistisch, liever zou ik in mijn eigen wijk rijden, maar daar zijn nog niet zoveel klanten. De dames moeten wel een beetje geduld hebben vandaag. Ze hebben geen mobiele telefoons bij zich, dus ze kunnen niet gebeld worden dat het wat later wordt.

Geen opmerkingen: