zondag 3 januari 2021

De afwas

In NRC een aardig artikel over het fenomeen afwas. Ja er staan ook belangrijker onderwerpen in, zoals de miljoenen dollars die Donald Trump nog steeds binnenhengelt aan donaties, maar dat is niet dit blog.  De vreugde over de afwas wel. Oefening in genieten van het moment. De organisatie, het verse sop, het teiltje, de afwasborstel. De temperatuur van het water. Toen wij hier kwamen wonen namen we natuurlijk een afwasmachine. Het aardige van de afwasmachine is dat je aanrecht snel leeg is. Als iedereen tenminste zijn vuile spullen meteen in de machine zet. 

Een maand of wat geleden deed onze afwasmachine het niet meer goed. Vaak vond ik het afwasblokje ongebruikt ergens in de machine. Bij het uitruimen moest ik alles checken of het wel of niet schoon was. Omdat ik van het voorspoelen ben is het al niet al te vuil. Maar op een gegeven moment konden we er niet meer omheen: hij doet het niet goed meer. Er moest volgens mij een monteur bij komen, maar Bobby wilde het graag eerst zelf uitvinden. Dat duurde weken. Steeds andere programma’s uitgeprobeerd, reinigingsmiddelen erop losgelaten. Ik werd er best knorrig van, want de hele tijd deed je de afwas voor niets in de machine want als die eruit kwam moest je alsnog met de hand afwassen.

Toen we eenmaal besloten hadden dat er een monteur moest komen gingen we wekenlang weer ouderwets afwassen. Wat is er eigenlijk mis met afwassen? Een machine is ook een heel gedoe, want lang niet alles kan erin. En dan dat uitruimen. Enfin. Uiteindelijk belden we een monteur. Dat duurde nog weken, want de firma heeft maar weinig monteurs in dienst. Het bleek een klein euvel. Zo verholpen. Wel 100 euro kwijt..

In die weken/maanden ben ik het afwassen enorm gaan herwaarderen. Een groot voordeel is dat het allemaal in tien minuten gebeurd is en direct weer schoon in de kast staat. Wij hebben - heb ik gemerkt - niet zo’n handig aanrecht voor de afwas, omdat je daar niet meer op ingesteld bent. Dus je bedenkt je systeem voor spoelen, stapelen, opruimen. Ik vind het onverwacht leuk om over het plezier daarvan te lezen. Ook over de gesprekjes onder de afwas. Natuurlijk gebruikt ze termen als mindfullness en slow food en slow cooking, die hangen tegenwoordig overal aan.

Geen opmerkingen: