dinsdag 26 januari 2021

‘Me Myself I’

Sinds een paar weken doe ik een reeksje ‘geestelijke gesprekken’ met een ‘geestelijk verzorger’. Je kunt kiezen tussen alle gezindten. Ik wilde geen christelijke en koos een gesprekspartner die zich humanist en spiritueel angehaucht noemt. Ik ging die gesprekken doen omdat ik af en toe behoorlijk somberig word van deze coronatijden met zo weinig Umfeld. 

Inmiddels heb ik twee gesprekken gehad. Een slaapkamer in haar woning dient als spreekkamer, dus behalve de gesprekken er is van alles meer te zien en te beleven. Ze houdt nogal van ‘dingetjes’. Toen ik daar iets over opmerkte zei ze: ‘Dan moet je mijn wc eens zien!’ Die hing vol met een verzameling visjes die ze sinds haar jeugd al spaart. ‘Typisch iets voor jou’, zei Bobby, ‘dat je geestelijk verzorger jou haar wc gaat laten zien.’ Maar dit terzijde.

In het eerste gesprek behandelden we mijn situatie, en toen vroeg ze ‘Je bent best veel kwijtgeraakt. Rouw je wel genoeg?’ En in het tweede gesprek deed ze familie-opstellingen met houten poppetjes. Het doel van die opstellingen is om - uiteindelijk - dankbaar te zijn voor je familie, je ouders. Zei zij. ‘Zij zijn de ouders die je gehad hebt en daarmee de beste die je had kunnen hebben.’ Is dat zo. Daarna stelde ze voor dat we de volgende keer iets met ‘zelfcompassie’ zouden doen. Ik vind het allemaal best griezelig.

Zelf heb ik geen idee wat ik vandaag bij haar wil doen en stel ik het gesprek maar een week uit. Ik ga eerst maar eens wat meer in mijn kapelletje vertoeven met mooie heilige muziek. En proberen te tekenen. Zelfcompassie. Die portretten die ik gemaakt heb vind ik altijd een daad van liefde. Misschien kan ik bij wijze van ‘zelfcompassie’ eens een zelfportret maken.

Dat is wel bijzonder. Deze tekening is naar een zwart-wit foto uit 1971, dus ik was 14 jaar. Grappig dat je alles nog zo goed weet en voelt. Dat haarspeldje, de elastieken met beige witte houten kralen. Die staartjes. Maar even in mijn leven heb ik iets langer haar gehad. Toen. Het is eigenlijk wel een heel leuk levendig meisje, zie ik nu.

Geen opmerkingen: