zondag 31 januari 2021

Naar Brooklyn

Gelezen: Brooklyn van de Ierse schrijver Colm Tóibín. Geleend in de e-bibliotheek. Ik heb het idee dat ik nog niet zolang geleden ook al een boek van hem heb gelezen, uit het buurtbiebje in ons park, en dat ik het mooi vond, maar ik zou niet weten welke ttitel en ik vind er nergens iets over terug. Dit is (ook) mooi en ik lees het in één ruk uit. 

Hoofdpersoon is een jong Iers meisje Eilis dat in de jaren vijftig in haar eentje uit een Iers dorp naar Brooklyn verhuist, omdat er in hun Ierland geen werk en geen toekomst voor haar is. 

Er is daar in Brooklyn in die tijd een heel iers ondersteunend systeem: een priester, een kosthuis, een baan in een warenhuis, dus ze is in zekere zin onder de pannen. Al is er groot heimwee. In de parochiezaal worden dansavonden georganiseerd om de Ierse jongens en meisjes te koppelen. En Eilis heeft haar huis met medebewoonsters, haar werk, ze gaat een boekhoudcursus doen en ze krijgt kennis aan Tony, een Italiaanse jongen, loodgieter. Maar dan sterft haar oudste zus in Ierland en moet ze terug naar haar rouwende eenzame moeder in Ierland. 

Alles wordt vrij sec beschreven: veel dagelijkse dingen, geen grote gevoelens, grote zwijgzaamheid, geheimen, en ook: veel weten. Ja mooi gedaan. In Ierland krijgt ze ook kennis aan een jongen, Jim, een goeie partij. Wat moet ze nu?

Interview met Colm Toibin:

Geen opmerkingen: