maandag 25 januari 2021

This is Egypt

Gezien: de VPRO-documentaire #thisisegypt2#. Tien jaar na Tahrir van de Vlaamse arabiste Ruth Vandewalle. Zij was aanwezig bij de revolutie in Caïro tien jaar geleden en ook al is er van die revolutie niets geworden, en is de dictatuur nu strakker dan die toen, ze is er gebleven. 

Met deze documentaire probeert ze een beeld te schetsen van het leven van haar vriendinnen en vrienden in Caïro, die proberen hun ding te doen, zoals dat heet. Een vriendin die op hoog niveau roeit, een vriendin die liedjes schrijft en zingt, een vriend die deejay is en technomuziek draait. Egyptische single vriendinnen die bij hun ouders thuis wonen want iets anders kan niet daar. Maar er toch een draai aan geven, ieder in zijn/haar bubbel. 

Ruth Vandewalle werkt als correspondent voor de Vlaamse en Nederlandse televisie, en haar opdrachtge willen altijd het zwarte verhaal van de dictatuur. Maar de andere kant is er ook: de hechte vriendschappen, de onderlinge behulpzaamheid, het plezier. De documentaire is bedoeld om die tegenstrijdigheid in beeld te krijgen. Mooie film. 

Geen opmerkingen: