dinsdag 5 januari 2021

Kaag

Gekeken naar de documentaire over minister van buitenlandse zaken Sigrid Kaag, sinds een tijdje ook lijsttrekker van D66. Er staan zoveel commentaren in de kranten over de documentaire dat ik maar eens ga kijken. Ze is een beetje Prinses Maxima, zo beeldschoon en idealistisch en overtuigend. een sprookje. 58 jaar nu. Wel heel opgepoetst op dit soort foto’s. Hoewel je als ze zegt dat ze wel premier wil worden denkt: Hoezo, D66 een premier? We hadden Hans van Mierlo, we hadden Jan Terlouw, Els Borst, Thom de Graaf, Boris Dittrich, Alexander Pechtold... Sommigen van hen waren vice-premier, maar er was toch nooit een D66-er premier? 

Kaag vangt veel lof, maar ook heel veel kritiek, en dat vooral vanwege haar Palestijnse echtgenoot. Het is indrukwekkend haar als diplomaat op al die wereldtonelen in het Midden Oosten aan het werk te zien. Er wordt een paar keer de vraag gesteld waarom ze dat dynamische werk voor de VN - en het heerlijke huis in oost-Jeruzalem - heeft ingeruild voor een ministerspost in Nederland met al dat Haagse gedoe. De eeuwige kamervragen. En waarom ze lijsttrekker zou willen worden. De rechtse media die je privéleven overhoop trekken. 

De regisseur van het programma heeft Kaag vijf jaar gevolgd. Het is een beetje raar dat de film nú vertoond wordt en niet ná de komende verkiezingen. 

Om een tekening te maken bekijk ik tientallen portretten van haar. Wat kan zij er verschillend uitzien. Er zijn genoeg foto’s waarop je wel kunt zien dat ze 58 is, dit is heel erg gestileerd, belicht, waarschijnlijk ontzettend geretoucheerd. De looks zijn voor een vrouwelijke lijsttrekker wel héél belangrijk. Voor haar. Toch gebruik ik zo’n te mooie koninginnefoto. Misschien later nog eens een gegroefdere.

Deze tekeningen zóuden kunnen leiden tot een reeks lijsttrekkers: Mark Rutte, Wobke Hoekstra, Lodewijk Asscher, Lilian Marijnissen, Jesse Klaver, en niet te vergeten Gert-Jan Seghers, Kees van de Staaij, Geert Wilders, Thierry Baudet, Henk Krol, Esther Ouwehand.... Kweenie.

Terugkijken:

Geen opmerkingen: