vrijdag 1 januari 2021

The Wife

Gezien op de NPO: de film The Wife. Film over de schrijver Joe Castleman die de Nobelprijs voor de Literatuur wint en zijn vrouw Joan, die als een beeldschone glimlachende dienstbare engel op de achtergrond fungeert. Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijfster Meg Wolitzer. 

Dat het toch niet helemaal goed zit wordt langzaam maar zeker onthuld. Want niet hij maar zij heeft al die boeken geschreven. Zij was in de jaren zestig zijn veelbelovende literatuurstudente die schitterende verhalen kon schrijven. Verliefd. En uit verlatingsangst ofzo doet ze alles voor hem. Maar dat komt natuurlijk allemaal pas aan het eind uit. Bijna, maar net niet openbaar.

Joan wordt gespeeld door Glenn Close. Waarom iemand zich zoveel jaren laat gebruiken wordt eigenlijk niet aannemelijk gemaakt, behalve dan haar overtuiging dat boeken van vrouwen niet zo ontvangen en gewaardeerd worden als die van mannen en zij blijkbaar de keuze maakt voor dan maar literair succes via haar middelmatige echtgenoot, tevens onverbeterlijk vrouwenversierder. 

Geen opmerkingen: