woensdag 16 juni 2021

Geertje

Gelezen: de historische roman Schilderslief door Simone van der Vlugt. Het boek vertelt het levensverhaal van Geertje Dircx, de geliefde van Rembrandt nadat zijn eerste vrouw Saskia Uylenburgh was overleden. Zij leefden zeven jaar ongehuwd samen, zij zorgde voor de kleine Titus en bestierde zijn huis. Maar uiteindelijk bleek zij slechts een ‘tussenvrouw’: na deze zeven jaar sommeerde hij haar zijn huis te verlaten vanwege zijn liefde voor de veel jongere en mooiere huishoudster Hendrikje Stoffels. Rembrandt kon niet een nieuwe geliefden huwen omdat Saskia had bedongen dat haar erfenis dan niet naar Titus zou gaan.

Maar om Geertje - en de buitenwereld - ervan te overtuigen dat het hem menens was met Geertje had hij haar tijdens hun samenwonen allerlei sieraden van Saskia gegeven, die wilde hij terug en zij bracht ze - in geldnood als zij zat - naar de lommerd. Rembrandt wist het gerecht zo ver te krijgen dat zij een straf van 12 jaar kreeg en moest uitzitten in het Spinhuis te Gouda, de grootste vrouwengevangenis van de Republiek der Nederlanden. Het was een tuchthuis. Na vijf jaar werd ze vrijgelaten, nadat een vriendin herhaalde malen haar zaak had bepleit.

Wat een verhaal! Simone van der Vlugt is er helemaal ingedoken en heeft er een heerlijk lekker leesbaar boek van gemaakt.

Een filmpje over het Spinhuis:

Geen opmerkingen: