vrijdag 11 juni 2021

Wat wij zagen

Gelezen: het Boekenweekgeschenk 2021 Wat wij zagen door Hanna Bervoets. Ik vond er twee van in het buurtbiebje. Indrukwekkend boek. Het heeft goede recensies gehad, maar blijkbaar vonden deze lezers er niets aan. Ik ben er wel van onder de indruk. 

Het gaat over ‘content moderators’ bij een groot bedrijf (een Facebook) die na meldingen van gebruikers dat ze aanstootgevende content hebben gezien dat moeten checken. Die mensen kijken dus de hele dag naar afgrijselijke gewelddadige foto’s en filmpjes om ze toetsen aan de bijna abstracte criteria. En wat dat dan met die medewerkers doet. Veel, maar ze kunnen er nergens mee naar toe. Het enige is af en toe na werktijd met de collega’s omhangen die hetzelfde hebben meegemaakt. 

De hoofdpersoon is een jonge vrouw die door haar geld heen is en nadat ze eerst in een call Center aan de telefoon heeft gewerkt waar ze steeds werd uitgescholden nu dit werk gaat doen want dan praat er tenminste niemand terug. Ze krijgt een relatie met een collega (v), wat eerst heel goed gaat maar op een gegeven moment niet meer. Veel heeft maken met wat ze allemaal zien aan bagger en leed en waar ze dus  niet over praten. 

Het is heel benauwend, een gesloten wereld waar weinig van naar buiten komt. Moderne slavernij. Mooi boek, doet denken aan The Circle van Dave Eggers.

Geen opmerkingen: