vrijdag 18 juni 2021

De strandjes

Hier in Midden Nederland hebben we helaas geen zee en strand. Dat is jammer. Wij hebben wel veel kunstmatige meren die ooit gegraven zijn voor de nieuwbouwprojecten. Die hebben meestal een zwemgedeelte. Ze worden beheerd door het Recreatieschap Midden Nederland. Sinds Corona heeft dat schap meer te vertellen over de zwemstrandjes dan voorheen. Waar je wanneer wel en niet mag zwemmen. Hoe hoog de toegang is. Zij innen de toegang ook. Kaartjes koop je via internet.

Met Bobby ga ik altijd naar het naaktstrand bij de Maarsseveense plassen, dat is het dichtstbij en het is uiterst vriendelijk met rustige mensen. Daar gaat hij zijn leven lang naar toe en hij is niet meer tot een ander zwemwater te bewegen. Het ‘strand’ daar is een grasveld met veel hoge bomen en schaduw plekken. Je kunt er ook witte wijn, rosé en friet kopen, maar dat doen we natuurlijk niet, we nemen netjes bammetjes en water mee.

De entree was er altijd 4 euro, maar nu is het ineens 7 euro voor een dagkaart. Maar je gaat niet een dag, je gaat een paar uurtjes. De leden van de plaatselijke naturistenvereniging (die dat strandje pacht) konden er met een jaarkaart vrij gebruik van maken en ook nog eens een ligstoel of stretcher in een schuurtje opbergen. Nu moeten zij ook nog eens via het Recreatieschap een kaartje kopen. Op de site van de vereniging staat dat deze situatie met de dubbele entree binnenkort over zal zijn. Dat stond er vorig jaar ook. Nou ja.

Als ik alleen ga zwemmen ga ik naar de Haarrijnse Plas, dat vind ik gemoedelijk familierijk. Erg leuk om rond te kijken. Ook ben ik dol op het strand Salmsteke aan de Lek, onder Lopik. Deze ‘stranden’ zijn gratis. Ik houd erg van gratis. Dat is democratischer en je krijgt een veel diversere samenstelling van de bevolking te zien. Want het naturisten bij Maarsseveen zijn bijna allemaal hoogopgeleiden. Hoe zie je dat als ze naakt zijn?

Nu het zo heet is ineens is het strandbezoek uiterst actueel. Om huis is het niet te harden. In huis alleen met de ramen en gordijnen dicht. Ze hebben onweer beloofd maar het komt maar niet.

Geen opmerkingen: