maandag 22 mei 2023

En Étretat

Alle kustplaatsen hier worden aanbevolen met dat beroemde impressionistische schilders er ook waren. In Étretat zijn beroemde kliffen die ook door Claude Monet zijn geschilderd. En óp de rotsen is een beroemd parkje en een bijzondere tuin: Les Jardins d’ Étretat. 

Ik begin al een beetje in de Michelingids te lezen, maar het blijft allemaal te veel informatie. Dus laat ik me voornamelijk meeslepen en geniet. Dat Bobby naar mijn smaak vaak iets te toeristische plekken uitkiest dat neem ik dan maar voor lief. We lunchen heerlijk aan zee.

De tuinen zijn fantastisch. Er zijn hele oude bomen, restanten van een voormalige botanische tuin, en nu is je reinste neo-futuristische kunst. Googelen levert op dat het huis in het begin van de 20e eeuw toebehoorde aan een Parijse actrice Madame Thébault, die er een park had laten bouwen. Zij was bevriend met Claude Monet die hier vaak kwam. Vandaar al die schilderijen. Een eeuw later was die tuin helemaal verwaarloosd en zette de Russische landschapsarchitect Alexander Grivko zich in er een nieuw park te maken. Het is een fantastische ervaring.




Geen opmerkingen: