vrijdag 5 mei 2023

‘Op fietse’

Dag 1 van een driedaagse fietstocht: 77 km. Met Zus3. We doen Utrecht-Vianen-Leerdam-Gorinchem-Hardinxveld. We hebben afgesproken op de Eco-stand-te fietsen in plaats van op de Tour-stand. Dat is wat zwaarder trappen, maar dan is de kans dat de accu voortijdig leeg raakt kleiner. En dat gebeurt dan ook niet.

Het stuk vanaf Vianen naar Leerdam is het meest bloemrijk, zo uitbundig lente-achting met koolzaad en pinksterbloemen. We willen graag langs de Waal naar Gorinchem fietsen, maar dat stuk van de route is helaas helemaal opgebroken wegens dijkverzwaring. In Gorcum rusten we uit op een terras met uitzicht op de Merwede en de voetvegen naar Woudrichem, Loevestein, Sleeuwijk en Werkendam. Daar was ik een paar jaar geleden met Will. Overal was ik met Will. Het stuk ná Gorcum via Hardinxveld-Giessendam is ook niet al te pittoresk. En de Alblasserwaard ook niet. Maar de lintdorpen Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf maken alles weer goed.

We logeren in een tuinhuis in Molenaarsgraaf. Een huisje in een voormalige hooiberg. We wonen Dodenherdenking bij hier in het dorp, waar in 1944 een Brits vliegtuig neerstortte. Veel later werd de motor van dat vliegtuig gevonden in een weiland. Daar is nu een monument voor. De mensen zijn heel christelijk hier. Het is de Biblebelt. Ze zingen ook veel luider het Wilhelmus dan wij te Zuilen gewend zijn. 

Bij een veredelde snackbar gemaand ‘La Paloma Blanca’ eten we op het terrasje in de avondzon: het is wat het is: saté, patat en sla. Mmm.

De andere gasten op het terras adviseren ons volgaarne bij de route van morgen. Ze zijn duidelijk trots op hun Alblasserland. We blijken vlak bij Kinderdijk te zitten. Dat moeten we natuurlijk wel in de route meenemen ook al is het 20 km extra.

Morgen wordt wat regen voorspeld. Vanaf 15u.

Geen opmerkingen: