vrijdag 5 mei 2023

Regendag

De hele dag zijn we rusteloos in de weer met diverse weer-apps, die allemaal net wat anders voorspellen. Globaal wordt er steeds één grote regenbui verwacht, zo tussen 15 en 16u, en daaraan vooraf af & toe en hier & daar een buitje, maar in werkelijkheid is het onverwacht veel meer. Vaak zeg je dat het doorgaans wel meevalt, maar vandaag valt het vies tegen. Het regent gestaag van 11-16u. Koud! Nat! Ik heb wel een regenbroek mee, maar Zus3 niet. Brr.

We beginnen in/rond Kinderdijk dat ik bijzonder treurig en troosteloos is met kou en regen. Al die sneue toeristen die daar in regenjas met paraplu een wandelingetje maken. We gaan maar gauw weer verder. Daarna Krimpen aan de Lek en Krimpen aan de IJssel waar we op een veerpont twee oudere Britse dames treffen die een 7-daagse fietstocht maken van Brugge naar Amsterdam. Ook helemaal doorweekt. Ze zijn de kroning van Prins Charles ontvlucht zeggen ze.

De IJsseldijk van Krimpen aan de IJssel naar Gouda is nat en naar, en nergens een plek om te schuilen. Wel bushaltes maar geen geen bushokjes. Pas in het gebied ten oosten van Gouda bij de Reeuwijkse Plassen stuiten we op een gezellig en droog etablissement ‘t Vaantje, waar we een beetje kunnen opdrogen. En dikkedakken. Als we weer vertrekken - het regent nog steeds een beetje -  blijkt onder onze stoelen een plasje regenwater te liggen. 

Met al die regen wordt het weg zoeken en vinden van de route ook steeds lastiger. We fietsen op een briefje met knooppunten, een fietskaart en de telefoon. Maar met al die regen gaat dat niet. Ik had al eerder ontdekt dat de nummers van de knooppunten op de kaart niet altijd matchen met die onderweg, de combinatie met de wegenkaart werkte goed om de fouten bij de stellen, maar met die regen moet alles diep in de tassen verstopt. We proberen ons te verlaten op de knooppunten-kaarten langs de route. Maar ons korte termijn geheugen is niet meer wat het geweest is, dus meer dan twee nummers in het voren kunnen we niet onthouden. Zucht.

Uiteindelijk komen we - weer na ca 77 km - via Bodegraven en Zwammerdam - met prachtig weer aan bij ons tweede onderkomen in Nieuwkoop. Een pláátje. Zomaar bij een vriendelijk echtpaar in de achtertuin.




Geen opmerkingen: