zondag 28 mei 2023

Iona

Laatst had ik een moeder (80) en dochter (50) in de buurttaxi. De moeder was van geboorte Schots en haar dochter - die tegenwoordig bij Maastricht over de grens in Duitsland woont - heette Iona. Goh, ze ik, ik was een paar jaar geleden op Iona. O ja??? ‘En we logeerden op de camping aan de overkant, Fidden Farm Campsite.’ Ze waren zeer aangenaam verrast dat iemand hier - en dan ook nog een buurttaxichauffeur - dat kende. De dochter bleek daar ook regelmatig te komen, op Iona en op die camping. Het was op de een of andere manier een groots moment, maar toen stapten ze weer uit. Moeder moest naar het ziekenhuis. Dochter was speciaal overgekomen en ging met moeders mee.

Ik denk er ineens weer aan nu ik twee recente afleveringen zie van het tv-programma Petrus-in-het-land op dat eiland Iona. Een met zangeres Laksmi, en een met zanger Stef Bos. Ze waren er ergens in de winter. Het eiland is stil en leeg. Ik was er in hartje zomer. Toen was de veerpont naar Iona behoorlijk vol. Het was een populaire bestemming. Ik weet nog wat ik me daar een beetje kriegel over voelde, al die ‘spirituele’ mensen die dezelfde doelen bezoeken.. 

Maar nadat we een wandeling over het eiland hadden gemaakt en bij het tweede bezoek de abdijkerk vrijwel leeg was vond ik het al een stuk mooier. En nu zie ik de twee zangers lopen: op de boot, het dorp in, langs de straat met de kleine huisjes met mooie tuinen, naar die kerk. Ik herinner me alles nog precies. Waar we zaten, waar we liepen, waar we koffie dronken. Het winkeltje.

Het was een mooi bezoek, dat je voelt dat je zou willen blijven. Er zijn daar mensen die daar blijven. Een week, een maand, een jaar, of nog langer. De Iona community is een wereldwijde beweging. Met ook community’s in Nederland. 

Toen we terug waren op de camping dronken we een glaasje met twee oude Engelse broers in hun camper, en spraken we over de Brexit. Zij waren het onderling pertinent oneens. De volgende ochtend stak er een storm op en brak ik bij het afbreken van de tent mijn pols. 

Lucie op Iona:

Geen opmerkingen: