maandag 5 april 2010

Kennismaken met de Buurman

Als je in mijn nieuwe berging een gewoon peertje ophangt krijg je geen licht. Je probeert nog eens een peertje en nog een, en ze doen het allemaal niet. Niet daar. Hoe kan dat nou? Twee maand geleden aan de buurman gevraagd, hele aardige man, die zegt: Daar heb je een 48-volts-lamp voor nodig. Hier heb je er eentje te leen, maak je geen zorgen, dat komt wel. Het is een 48 volts lamp, te koop bij de Molen. 48 volt? Nooit geweten.

Dus ik sinds enige weken op zoek naar een 48-volts lamp. Ik wil kennis maken met de buurman, maar dan wil ik hem gelijk die lamp teruggegeven. Eerst naar de Molen, maar de winkel waarvan ik denk dat het de winkel is die hij bedoelt (Houtsma) blijkt een keukenwinkel. Ik zie ook een winkel in scheepsbenodigdheden, Vimeta. Die zal hij wel bedoelen. 48 volt, mevrouwtje, weet u dat wel zeker dat bestaat helemaal niet. Neemt u dat peertje eerst maar eens mee. Dus ik mét peertje naar Vimeta, inderdaad, 48 volt, die man zoekt een kwartier in de computer, maar nee, 42 volt komt het dichtste bij. Hij kan verpakkingen van tien stuks leveren. Maar of die dan goed is? Heeft u niet iemand die even voor u de stroomsterkte kan meten, want als er teveel stroom op staat brandt die lamp snel door.

In deze nieuwe queeste wordt ik doorverwezen naar de firma Esko aan de Raadhuisstraat, die weten alles van special lampen. Oud echtpaar met een jaren vijftig winkel met de wonderlijkste lampen. Hij heeft één lamp van 42 volt, Philips. Die 48 volts die u daar hebt, dat is geen Nederlandse lamp, dat is een Italiaanse. Ik neem die ene van 42 volt.

Bij de lampenwinkel aan de Linnaeusstraat vraag ik door over lampen van 42 danwel 48 volt en de lampenverkoper bevestigt: in schuurtjes wordt vaak 42 volt gebruikt. Moet u maar even meten. Hij heeft ze nu niet op voorraad, maar als hij zo'n lampje bestelt heeft hij hem de volgende dag binnen.

Bobby, heb jij een spanningsmeter? jawel, maar waar heb jij een spanningsmeter voor nodig? Ik wil kennismaken met de buurman en daarom moet ik weten hoeveel spanning er op het lichtnet in het schuurtje staat. Bobby neemt de spanningsmeter mee, maar daar moeten penlite batterijen in, en ik heb alleen onopgeladen oplaadbare, dus dat duurt weer 24 uur batterijen opladen.

Enfin, het verhaal heeft een einde. Vandaag hebben we kunnen meten, en er staat inderdaad 42 volt op, dus de nieuwe lamp van 42 volt kan er in en de oude lamp van de buurman van 48 volt krijgt hij gewoon weer terug. Ik ben er helemaal klaar voor om kennis met hem te maken. Is hij niet thuis...

Geen opmerkingen: