vrijdag 2 april 2010

Koninginnedag 2010

Wat hoor ik nu op de radio? Komende Koninginnedag leggen de vuilnismannen en schoonmakers in stadsdeel Centrum hun werk een week neer. Op die dag komen 800.000 dagjesmensen naar de stad en laten daar zo'n 500 ton afval achter. Wat ben ik blij dat ik niet meer op de Elandsgracht woon en nooit meer over Koninginnedag hoef te lamenteren.

Het Parool schrijft: De gemeente is 'hoogst ongelukkig' met de geplande staking, omdat in de week na Koninginnedag ook de dodenherdenking wordt gehouden (4 mei), de Giro start in Amsterdam (8 mei) en Ajax heel misschien wel gehuldigd wordt (mocht de club op 2 mei kampioen worden).

Onder Amsterdammers staat zwerfvuil al jaren bovenaan de lijst met ergernissen. Zij kunnen vast hun borst natmaken. Het Centraal Station biedt een voorproefje van wat straks de hele binnenstad te wachten staat: na weken van stakingen liggen daar bergen afval, puilen prullenbakken uit en hangt er een vieze lucht. Dat is echter nog niets vergeleken bij wat de stad op 30 april te wachten staat. Na Koninginnedag zijn gewoonlijk driehonderd gemeentewerkers een week bezig met opruimen van bierbekers, etensresten, papier en de honderden liters urine die in steegjes worden achtergelaten.

De schoonmakers hebben laten weten de Dam wel schoon te houden, uit respect voor de dodenherdenking. Maar verder stellen ze zich keihard op: ze eisen een loonsverhoging van 2,75 procent. De gemeente wil de lonen eenmalig een uitkering geven van één procent van het jaarsalaris. Dinsdag beslist stadsdeel Centrum of het naar de rechter stapt om de staking te verbieden. Daarna gaat het zich beraden hoe de eventuele puinhoop te bestrijden.'

Geen opmerkingen: