woensdag 14 april 2010

'Vincentius was niet klein te krijgen'

Uit de Wereld Feesten Almanak: 'Vincentius is naast de H. Stefanus en de H. Laurentius de derde van de grote heilige dienaren in de katholieke kerk en de beroemdste onder de martelaren van Spanje. Hij werd geboren in de derde eeuw in Saragossa in Spanje.

In 304, tijdens het bewind van keizer Diocletianus, werd Vincentius gearresteerd, tegelijk met bisschop Valerius. De bisschop werd verbannen maar Vincentius onderging de meest gruwelijke folteringen. Geduldig verdroeg hij zijn verschrikkelijk lijden. Hij wist zich gesteund door God en zijn engelen. Vincentius was standvastig in alle opzichten. Hij was niet klein te krijgen. Dat wekte de woede van de landvoogd van de provincie, die hem aan een paal liet binden en met lansen doorboren. Vervolgens liet hij hem roosteren en in scherpe scherven werpen. Een engel bracht hem echter troost.

Daarop liet hij Vincentius in een moeras gooien, maar een raaf, zoals de overlevering vertelt, verdedigde hem tegen de wilde dieren en de roofvogels. Tenslotte stierf Vincentius aan alle kwellingen en in een zak gemaakt van ossenhuid en met stenen verzwaard, werd hij in zee geworpen. Hij spoelde aan land bij Valencia.

In 864 werden zijn overblijfselen overgebracht naar de abdij van Castres in Languedoc, Frankrijk. Tegen het einde van de 18e eeuw werden ze door de Hugenoten verbrand. Reeds in de tijd van de H. Augustinus was de verering van de H. Vincentius algemeen verspreid.

Sao Vicente was/is patroon van: wijnbouwers, zeelui, dakdekkers, houthakkers, dakpannenbakkers, pottenbakkers. Wat de man met dit dorp in Madeira (foto) te maken heeft, geen idee: er staat een grot-kapelletje aan de zee, in de rivier, een schakel tussen twee bruggen. Momenteel wordt de kapel gerestaureerd en staat er helemaal geen beeld in. Maar er zijn meerdere plaatsen die Sao Vicente heten, zoals onder meer een eiland in de Cariben.

Vinnie is heel blij met zijn verjaarscadeau.

Geen opmerkingen: