zaterdag 5 maart 2011

De man die de wereld verandert

Gelezen: Julian Assange, De man die de wereld verandert door Carsten Görig en Kathrin Nord. Fascinerend boek over die man die wekenlang de media beheerste. Deze journalisten zetten de feiten op een rijtje. Wat voor man is die Assange? De man van WikiLeaks? Kind van een hippymoeder die altijd onderweg was, deels op de vlucht voor een gewelddadige ex-echtgenoot. Toen hij volwassen werd kwam hij in een wereld van hackers, van wie velen een soort nomaden zijn zonder banden in de fysieke wereld. Hij is een tijdje getrouwd geweest en tijdens de strijd om de voogdij om het zoontje schijnt hij zo grijs geworden te zijn.

Is hij een wereldverbeteraar of verrader? Sinds zijn publicaties op Wikileaks is er een kloof ontstaan in de wereld: voor zijn medestanders is Julian Assange de Robin Hood van de cyperspace, terwijl zijn tegenstanders in het openbaar oproepen om hem te vermoorden. Internetproviders weigeren hem serverruimte, banken blokkeren zijn rekeningen en zijn internetplatform Wikileaks wordt gericht aangevallen. 

Het verhaal over zijn twee noodlottige seksuele uitstapjes in Zweden wordt ook ontrafeld. Sinds Liesbeth Wytzes in Elsevier schreef dat zij die vrouwen niet geloofde was dat een beetje bij mij blijven hangen, maar het jkan natuurlijk heel goed dat de dames eerst wel graag wilden, maar gaandeweg dachten: laat maar zitten. Hier wordt de man toch meer neergezet als iemand die geen nee kan horen of begrijpen of verdragen. Op welk vlak dan ook, trouwens. Carsten Görig en Kathrin Nord zetten hem neer als een wereldverbeteraar die vooral aan zijn eigen ego te gronde gaat.

Geen opmerkingen: