dinsdag 22 maart 2011

Parkeerleed

Voor ons kantoor strekt zich een grote parkeerplaats uit, die bijna helemaal leeg is. Parkeren kost hier voor een hele dag 14 euro, maar je kunt ook 30 cent per 3 uur betalen. Dat is ongekend laag voor Amsterdamse begrippen. Het zal wel een tegemoetkoming aan de kantoormensen hier ter plaatse zijn. Voor mensen van buiten is die drie uur te kort. Daarvoor is de parkeerplaats te onbereikbaar. Parkeerbeheer is hier wel heel streng, die controleren op de minuut. En dan heb je zo een bon van 50 euro. Als je met de auto bent moet je altijd op tijd naar buiten en bijvullen.

En dat maakt het parkeren hier zo erg. Hier staan hele rare automaten met onbegrijpelijke draaiknoppen. Als je er eenmaal aan gewend bent dan gaat het wel, maar wie hier voor het eerst is en haast heeft, noem een sollicitatiegesprek, die komt om in de stress. Voor buitenlanders is het al helemaal niet te doen. Er zijn er zo'n 1200 van deze apparaten in Amsterdam. Wie die bedacht heeft???

Het probleem is nu eindelijk bestuurlijk erkend. Ik lees in Het Parool: 'Alle parkeerautomaten in Amsterdam met een draaiknop worden nog dit jaar vervangen door automaten met een aanraakscherm. Dat schrijft wethouder van Verkeer Eric Wiebes aan de raad, na aanhoudende klachten over de automaten met draaiknop, waarmee het kenteken moet worden ingevoerd. Twaalfhonderd automaten zullen worden vervangen.

In de brief staat ook dat betalen met muntgeld, wat nu nog in ruwweg de helft van de gevallen gebeurt, geleidelijk wordt gestaakt. In de toekomst zal alleen nog met bankpas, chipknip en creditcard kunnen worden betaald voor parkeren (of per mobieltje). Alleen stadsdeel Noord houdt vast aan betalen met muntgeld, naast een aantal specifieke plekken die door andere stadsdelen zullen worden bepaald.'

Geen opmerkingen: