zondag 26 februari 2012

Barbarossa

Zondagmiddag lezen op de bank: Bericht uit Berlijn van Otto de Kat - pseudoniem van Jan Geurt Gaarland. Het verhaal speelt in het voorjaar van 1941. Hoofdpersoon van deze roman is Oscar, een Nederlands diplomaat van 56 woonachtig te Bern. Zijn vrouw Kate woont momenteel te Londen waar zij vrijwilligster is in het ziekenhuis waar veel gewonden liggen van de bombardementen die op Londen vallen. Hun dochter Emma woont in Berlijn met haar man die op het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt. 

Op een onbewaakt ogenblik vertelt Emma aan Oscar de datum waarop Hitler Rusland binnen zal gaan vallen. Operatie Barbarossa. Hij zou de Geallieerden kunnen informeren over wat er te gebeuren staat, en wanneer, maar hij aarzelt uit angst dat in informatie hoe dan ook terug te herleiden zal zijn naar zijn dochter. Hij gaat naar Londen maar vertelt het eindelijk niet aan zijn contact daar. Wel vertelt hij het aan Kate, die niet kan accepteren dat hij de informatie voor zich houdt.Iedereen in deze roman leidt zijn/haar eenzame leven. 

Leefden ze voor het oorlogsgeweld al behoorlijk langs elkaar heen, nu is het helemaal veiliger om je geheimen voor je te houden, want overal zijn spionnen om je te verraden. Het verlangen naar liefde, oude liefdes, nieuwe liefdes, contact, blijft. Maar de zich ontrollende wereldoorlog sleept langzaam maar zeker alles en iedereen mee in zijn vernietiging en er is geen individu die er iets aan kan doen.

Mooie, rake, zeer subtiele, met veel omtrekkende bewegingen geschreven roman.

Geen opmerkingen: