zondag 26 februari 2012

Majellakerk

In het dorpsblaadje van Amsterdam Oost lees ik dat de Gerardus Majellakerk aan het Obiplein een doorstart krijgt. Stadsherstel bouwt de locatie om tot een nieuw huis voor het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest (NedPhO|NKO).

Dat is een mooie opsteker voor deze buurt. Het NedPhO|NKO heeft naast zijn concert- en operataak een omvangrijk educatief- en outreachprogramma. De nieuwe locatie biedt het orkest de kans ook een educatieve en maatschappelijke rol gestalte te geven. Zo nodigt het orkest in de Majellakerk straks kinderen en jongeren uit de wijk uit om kennis te maken met klassieke muziek, zijn er openbare repetities voor buurtbewoners, muzieklessen en workshops. 

Stadsherstel kocht de kerk in 1992. Vanaf 1994 zat het IIAV (Internationaal Instituut Archief Vrouwengeschiedenis) in de kerk. Dat verliet in oktober 2011 de kerk voor een nieuw onderkomen aan de Vijzelgracht. 

De Gerardus Majellakerk werd rond 1926 gebouwd en was bestemd voor rooms-katholieken in de Indische Buurt. Door de ontkerkelijking van de jaren zestig en de veranderende bewonerssamenstelling van de buurt kon de kerk uiteindelijk niet meer worden opengehouden. Op 20 september 1992 werd de laatste mis gehouden.

Geen opmerkingen: