zaterdag 4 februari 2012

Franciscaner raam

Er is hier te Megen - dorp van niets - ook nog een Franciscaner klooster. Ik weet er in detail niet al te veel van, maar volgens mij zijn beide ordes geïnspireerd door eenvoud, vriendelijkheid, armoe en gastvrijheid. Minderbroeders staat er op hun poort.

In het franciscaner kerkje dat we gistermiddag even binnenlopen - bijzonder barok - ligt ook een blad van de fransiscanen. In het openingsartikel op p 3 of 5, staat dat ook hen blaam treft op het gebied van seksueel misbruik, dat ze geluisterd hebben naar de slachtoffers, hoe pijnlijk dat ook was, om tot zich door te laten wat het betekend heeft.

Dat de verhalen gingen over broeders die ze kennen. En dat het misbruik bij hen niet in de internaten plaatsvond maar in de parochies. Het stuk eindigt met een oproep tot barmhartigheid jegens de dader-broeders.

Dit Megen was ten tijde van de machtsoverneming door de protestanten over de katholieken een onafhankelijke heerlijkheid, waar de broeders en zusters die uit 's-Hertogenbosch verjaagd werden zich hier konden vestigen. Vandaar.

Geen opmerkingen: