donderdag 16 februari 2012

De gevelde mens

Hani501 vindt dat ik zo ernstig hoest, dat ik nodig een hoestdrank moet. Zelf geloof niet zo in hoestdranken. Als er hopen slijm  in de longen vastzitten, wat helpt dan een drankje dat door de slokdarm naar de maag glijdt? Dat weet zij ook niet. Maar ze heeft toch nog een hoestdrank staan, zegt ze, het kost niks, baat et niet, etcetera. Zal ze die even langs brengen? 

Ik geloof meer in uitzieken en af en toe een half uur onder de douche en dan weer een slaapje dan in drankjes en paracetamolletjes, en vind het 'n beetje overdreven, maar ook weer heel lief. En aandacht is ook fijn, dus beloof ik uit pure dankbaarheid haar drankje te zullen slikken.

Komt ze aanzetten met pilletjes Broomhexine. Ben een beetje teleurgesteld, want had me inmiddels toch best wel weer verheugd op een vies kleverig bitterzoet drankje. In de bijsluiter lees ik dat het pilletje dat ik nu geslikt heb (ik mag er 3 x 2 per dag gedurende max 12 dagen) pas over 5 uur werkt en dan de rijvaardigheid beïnvloedt.

Ik heb altijd geleerd dat van alle 'ziekten' waarmee de mensen bij de huisarts komen 90% vanzelf in een paar dagen weer overgaat. Maar dat mensen zo graag pilletjes en zalfjes willen. Rust en sinaasappelen, dat is wat de gevelde mens moet genieten.

Niet om het een of ander, maar Wikipedia geeft mij helemaal gelijk. Kijk maar: Hoesten is een reflexmatige explosieve uitademing, die ontstaat bij prikkeling van de luchtwegen en deze reinigt van slijm en vreemde voorwerpen. De meeste hoest wordt veroorzaakt door een virale bovenste luchtweginfectie (ofwel 'verkoudheid') en verdwijnt vanzelf zodra deze infectie overwonnen is, of, als de luchtwegen wat overgevoelig aangelegd zijn, na enkele weken. Behandeling van deze voorbijgaande hoest is niet nodig.

Geen opmerkingen: