maandag 20 februari 2012

Het kwantificeren van kwaliteit

Vandaag ben ik te gast bij een lunch waarbij een ‘prominente’ Israëlische psycholoog en filosoof over zijn boek spreekt. Niet dat ik ooit van hem heb gehoord, maar het lijkt interessant. De man heet Carlo Strenger, hij heeft vijf boeken op zijn naam staan en zijn nieuwste heet  The Fear of Insignificance Daarin gaat hij in op de angst van mensen / hoger opgeleiden om een onbeduidend leven te leiden. 

Het is op zich geen nieuwe angst, zet hij uiteen, maar hij betoogt dat deze angst heden te dage wordt aangewakkerd door de zogenaamde rating-gekte. Kwaliteit moet steeds meer gekwantificeerd worden. Wie heeft de meeste volgers op Twitter, de meeste vrienden op Facebook? Wie maakt de meest avontuurlijke reizen? 

Strenger belooft in dit boek te laten zien hoe we in deze moderne tijden een waardevol autonoom leven kunnen leiden. Actieve zelfacceptatie gecombineerd met een intellectuele investering in ons beeld van de wereld zouden bijdragen aan een stabielere identiteit en een betekenisvoller leven. Zelfkennis en true love dat is wat we nodig hebben. Een goed één-op-één therapeutisch gesprek kan waardevoller zijn dan 20.000 Facebook-vrienden. Amen.


Geen opmerkingen: