maandag 20 februari 2012

Huishoudschool gevraagd

Met het tasje gordijnstof van de Utrechtse Lapjesmarkt ga ik vol goede moed naar de Turkse kleermaker Asgül in de Amsterdamse Javastraat. Hij is stomerij, doet kledingreparatie en gordijnen. Ik leg bijna triomfantelijk mijn 8 meter stof neer en spel precies de afmetingen van mijn raam uit: 3.50 breed en 2.40 hoog. Twee gordijnen van 1,75 breed. 

'U heeft te weinig stof', zegt de Turkse kleermaker gedecideerd. 'U heeft nog 2.70 meter extra nodig. Het spijt mij, maar zo kan ik geen plooien maken.'

O! Waarom weigerde ik met de marktkoopvrouw mee te rekenen? Waarom ben ik vroeger niet gewoon naar de Huishoudschool gegaan? Daar had ik leren rekenen, zoals alle vrouwen op de Lapjesmarkt kunnen. Het is kinderlijk eenvoudig, als je even meedenkt. De stof is 1,40 breed. Voor een gordijn van 1,75 breed met enkele plooi heb je minstens twee keer 1,40 = 2,80 breedte nodig. Dubbele plooi zou mooier zijn, maar dat kan niet uit 2,80 breed. De hoogte is van het raam 2,40, en voor de zomen boven en onder heb je 30 cm nodig. Ik had dus niet 8 meter moeten krijgen, maar 4 x 2,70 = 11 meter.

Nu kan ik a.s zaterdag weer terug naar de Utrechtse Lapjesmarkt om die mevrouw met haar stoffen te zoeken, die het verkeerd voor me heeft uitgerekend.

Som voor aan mijn lieve lezers; hoeveel stof heb ik vervolgens nodig voor het nog wat bredere woonkamerraam van 3,90 meter breed? 6 x 2,70 = 16,20 m?

Geen opmerkingen: