zondag 4 maart 2012

Am Ziel


J. nodigt elk jaar voor zijn verjaardag zijn vrienden uit voor een toneelstuk. Dit jaar is het theaterstuk 'Am Ziel', een productie van de Toneelschuur in Amsterdam, dit weekend in Utrecht in Theater Kikker. Het is een stuk van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernard. Het gaat over drie personages in een huis aan het strand te Katwijk: een moeder, een dochter en een schrijver. Het stuk is een lange monoloog uitgesproken door de moeder. 'Am Ziel' heeft lovende recensies gehad in alle kranten en is wegens succes geprolongeerd.

Van de verjaardagsgasten wil natuurlijk niemand lullig doen, en iedereen probeert er na afloop iets constructiefs en aardigs over te zeggen, maar eigenlijk is de voorstelling een lange tamelijk vreugdloze zit. Twee uur. Het raakt niet erg, waarom dit zo'n succes is is ons allasl een raadsel. Vooraf denk je: ik zou vaker naar toneel moeten gaan. Maar na afloop denkt niemand dat meer. Je gaat maar allemaal informatie verzamelen, dan lijkt het nog wat, maar nee.

Verder is het een fijn verjaardagsfeestje. We krijgen een tafel voor zestien na afloop en het gaat tot in de kleine uurtjes door. Wat betekent 'Am Ziel' eigenlijk? 'Uiteindelijk?' 'Aan het eind?'

Geen opmerkingen: