donderdag 15 maart 2012

Tederheid en storm

Wout is jarig. Vinnie weet te vertellen dat Wout een gevoelige snaar heeft voor schrijver/dichter Jacob Israël de Haan. Toevallig is vandaag een boekpresentatie van de publicatie Tederheid en storm door Jan Fontijn over Jacob Israël de Haan. Dus Vinnie en ik doen heel geheimzinnig: Wout moet om half vijf achter ons aanfietsen. We hebben van vijf tot zes een verrassing voor hem.

De boekpresentatie is een bijzondere bijeenkomst en na afloop kopen Vinnie en ik ter plaatse het boek voor Wout. Ik neem er zelf ook een, zeg ik hebberig. Ik niet, zegt Vinnie.

We zijn het de hele dag al totaal oneens. Zegt de een het een, vindt de ander het ander. En daar zijn we dan diep in oms hart blijkbaar zo van van slag dat we onze mening omgooien. Dat herhaalt zich hier. Op het moment dat we het verjaarscadeau voor Wout gaan afrekenen leg ik mijn eigen exemplaar terug en koopt Vinnie er tóch een. Maar dan komt de drukker op mij af, Bent u Lucie Theodora? en gééft mij zomaar een gratis exemplaar.

We doen wie de meeste handtekeningen scoort.  Niet alleen van Jan Fontijn, de auteur, maar ook van zijn vrouw Charlotte Mutsaers die voor het omslagontwerp gezorgd heeft, en van de drukker en de professor Marita Matthijsen...
Tederheid en storm beschrijft de persoonlijkheid van Jacob Israël de Haan. Daarnaast staan er tien feuilletons van De Haan in het Algemeen Handelsblad, die zijn krantenstukken vaak op een zeer persoonlijke wijze schrijven. Hij wilde niet alleen de Nederlandse lezers van het Algemeen Handelsblad feitelijk voorlichten wat Palestina voor land was, wat er allemaal in dat land plaats vond, maar wilde ook zijn persoonlijke visie goed laten uitkomen. Dat laatste werd hem niet altijd in dank afgenomen. En ook niet dat hij homo was. Hij werd in 1924 door zionisten vermoord.

Geen opmerkingen: