zaterdag 10 maart 2012

Wereldberoemd in Nederland

Een deskundige (wie is hij?) op de radio zegt dat onze Nederlandse kunstenaars Charley Toorop, Carel Willink, Wim Schumacher en Pyke Koch, die in de collectie van Dirk Scheringa zitten, in het buitenland totaal onbekend en nauwelijks iets waard zijn. Wereldberoemd in Nederland. 

Zakenman Hans Melchers heeft een groot deel van de kunstcollectie gekocht die bestemd was voor het Scheringa Museum. Het is zijn bedoeling dat de kunst binnen twee jaar in een nieuw museum in de Achterhoek is te zien voor het publiek en als locatie daarvoor is Kasteel Ruurlo is in beeld. 

Melchers kocht zo'n duizend kunstwerken uit de collectie van ongeveer 1240 magisch realistische werken. Deutsche Bank had een vordering op de boedel van DS Art, waar de kunstcollectie van Dirk Scheringa onder viel. Zowel Deutsche Bank als Melchers wil niks zeggen over de details van de transactie. Welk bedrag is gemoeid met de aankoop is niet bekend gemaakt. De verzekerde waarde van de (alle) kunstwerken bedraagt 42 miljoen euro. 

De deskundige op de radio schat in dat Melchers er 16 à 17 miljoen voor betaald heeft. Hij noemt Scheringa een maniakaal kunstverzamelaar. 'Een goede verzamelaar koopt breed in, maar Scheringa had van een paar kunstenaar alles hebben gekocht.'

Toch raar dat ik zo'n overweldigende tentoonstelling met/van/over Charley Toorop gezien heb in Boymans van Beuningen, en dat dat dan niets waard zou zijn.

Geen opmerkingen: