woensdag 7 maart 2012

De bittere stem van de tederheid

Met Marg aan de telefoon praten we elkaar bij over elkaars lievelingsmuziek. Zij noemt Chavela Vargas, van wie ik nog nooit gehoord heb! Marg had haar leren kennen via de film over het leven van Frida Kahlo. Zie onder.

Wikipedia: 'Chavela Vargas (1919) is een Costaricaans-Mexicaans zangeres. Ze is het meest bekend om haar vertolkingen van Mexicaanse folkloremuziek. Zij verliet op 14-jarige leeftijd haar geboorteland en vestigde zich in Mexico, waar de entertainmentindustrie bloeide. Ze zong in de straten, en werd een professionele zangeres.

In haar jeugd liep ze gekleed als een man, rookte sigaren, dronk veel, en was bekend voor haar karakteristieke rode poncho, die ze nu nog draagt tijdens optredens. Ze werd wel 'de bittere stem van de tederheid' genoemd. Op haar 81e gaf ze toe dat ze lesbisch was.

Vargas had veel succes in de jaren 50, 60, en eerste helft jaren 70, en gaf concerttournees in Mexico, de USA, Frankrijk en Spanje. Ze was bevriend met vele bekende artiesten en intellectuelen uit die tijd, onder wie Juan Rulfo, Agustín Lara, Frida Kahlo, Diego Rivera en José Alfredo Jiménez.'

Veel van mijn lievelingsmuziek komt langs in de kolom links. Voor wie verrast wil worden. Er zitten tientallen namen in en ik heb nu Chavela Vargas toegevoegd.


Geen opmerkingen: