maandag 30 september 2013

Carmiggelt revisited

Prachtig boek gekregen: Carmiggelt gedundrukt. En van voor naar achter uitgelezen. Binnenkort is het honderd jaar geleden dat hij werd geboren. Van Oorschot heeft nu een bundel uitgebracht in de sfeer van de Russische Bibliotheek, de groten der aarde. Zo zag Carmiggelt zichzelf niet. Hij zag zichzelf als een minor poet en schreef daar een gedicht vol zelfspot over. Hij zag zichzelf al gedundrukt door Van Oorschot / en mompelde: 'Ga ik dan niet teloor, God?'

Wat kan ik zeggen over Carmiggelt wat al niet honderd keer gezegd is?  Zó knap wat die man doet. Zo scherp, zo vertederend, zo sociaal bewogen, zo vol vriendelijke spot inclusief zelfspot. Elk verhaal over een ontmoeting op straat is een parel. Om er maar één te noemen: in het verhaal 'Portret' belt een blekig meisje bij hem aan en vraagt of ze hem mag tekenen. Er gaat niets van haar uit, ze is voornamelijk flets. Maar hij staat het toe, ook uit een soort lamlendigheid. Maar als ze gaat tekenen gaat het meisje ineens vlammen. Zoals ze hem scherp aankijkt, hoe ze ademt, flitst, gespannen in de weer. Als de tekening af is sluit ze zich weer en haar tekenboek. 'Nou ja, mijn portret heb ik niet gezien. Maar háár portret wel.'

Ovenschotel

Het koken is er door alle festiviteiten de laatste maand aardig bij ingeschoten. En dat terwijl koken zo gelukkig maakt. Vanwege de vele afleveringen die we zaterdag en zondag van 'The Killing' kijken doe ik het dit weekend met wat nog in de koelkast ligt.

Zo kom ik op een recept uit het prachtige kookboekje 'Le Creuset Ovenschotels. Ik kocht het ooit voor de mooi. En vanwege de Le Creuset-potten en -pannen die ik jaren geleden alweer van Bobby kreeg om mijn keukenuitzet te verfraaien. 

Er staan veel mij te bijzondere recepten in, met soorten vlees die ik nooit koop, maar dit recept bevalt mij goed. En eenvoudig! Uitje en kabeljauwtje in een ovenschotel, half uurtje, dan daarop cherrytomaatjes en dan aardappelpuree met nootmuskaat en kaas op. Dat alles nog een kwartiertje in de oven. Mmm.

En ondertussen in Woudsend...

Hani501 gaat uit wandelen. Willy Drie gaat mee. Weer een nieuwe ervaring voor de hele familie! Lees verder: de blog van Willy Drie

zondag 29 september 2013

Oudewijvenzomer in Amsterdam

Indian Summer heet dit weer in Canada en Amerika, hier heet het oudewijvenzomer. Opeens hoor en lees ik dat woord overal.

Het KNMI zegt erover:  'Een periode met mooi najaarsweer wordt ook wel oudewijvenzomer genoemd. Over de datering van dit begrip bestaan misverstanden. Volgens oude gezegden mag alleen warmte rond 8 november zo worden genoemd, maar volgens klimatologen gaat het om warme dagen tussen omstreeks 17 tot 25 september.'

'Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden afgebeeld. Ze beeldden daarmee de menselijke levensdraden uit. De benaming is waarschijnlijk terug te voeren op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later werd het toegeschreven aan oude breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

De verwarring is begrijpelijk want het najaar kent verschillende oplevingen van de zomer met uiteenlopende benamingen. In Nederland en Vlaanderen wordt een zomerse periode rond 29 september wel Sint Michielszomertje genoemd, begin oktober heet dat kranenzomer, rond 11 oktober Sint Gummaruszomertje en 11 november spreekt men van de Sint Maartenszomer.

De Zweden noemen mooi nazomerweer Brittazomer, afgeleid van de heilige Brigitta (8 oktober), in Tsjechië spreekt men van de Sint Wenzelszomer (28 september), Engeland noemt het St. Luke's little summer (18 oktober), Frankrijk l'été de St. Dénis (vanaf 9 oktober) en Italië noemt warmte rond midden oktober de zomer van Theresia. Duitsland kent naast de Altweibersommer (eind september) ook Allerheiligensommer (begin november) en het noorden van de Verenigde Staten staat de nazomer bekend als Indian Summer. Rusland heeft de babje Ljeto, wat vrouwenzomer betekent. Een verklaring zou zijn dat de Russische zomer maar kort duurt net als het geluk dat een Russische vrouw in haar leven heeft.'

Anyhow: scherpe zon, scherp licht, heel genotvol en energiek weer. Nu moeten de bomen nog geel en rood worden. Of worden ze eerst rood en dan geel?

Het Flevopark is heerlijk leeg, hier en daar een clubje voetballende kinderen, en elk bankje is bezet door een lezende single. Heerlijk sfeertje. Ik lees Carmiggelt gedundrukt. Prachtig mooi boekje. Het is uitgebracht door Van Oorschot ter gelegenheid van Carmiggelts 100e geboortedag binnenkort. Wat een genoegen.

Verslaafd

De serie is uit 2007, iedereen heeft hem al gezien, maar nu pas kijk ik naar The Killing. Het is iets speciaals voor in het weekend voor samen op de bank. Deze zaterdagavond kijken we aflevering 6, 7 en 8. Alle personages intrigeren en zijn elke keer weer discussies waard. 

zaterdag 28 september 2013

Soesterkwartier

Bobby's vaderskant is afkomstig van Amersfoort, uit het Soesterkwartier. Zijn opa, zijn vader en diens broers werkten allemaal bij de Spoorwegen. Nu de oudste generatie steeds verder uitdunt doen de neven-en-nichten een familiedag voor iedereen. Daar in dat Soesterkwartier. 

We staan voor het huis waar de oude nog overgebleven oom en tante zijn geboren en getogen, en het huis waar Neef Jan (nu 56 jaar) is geboren. Sommigen wonen er nog steeds, anderen zijn uitgewaaierd. Maassluis. Den Haag. Het is een mooie sliert mensen die op hun sentimental journey door de vriendelijke Soesterkwartierder straatjes scharrelt.

Burennetwerk

Aan de Oudenoord heeft buurvrouw Nita een buurtbarbecue georganiseerd voor de hele flat. Het is zo'n jaren-tachtig-flat van niets, denk je bij eerste aanblik, maar als je er eenmaal woont dan wordt dat anders. Dan is het je thuis. Er wonen allemaal aardige mensen. Sommigen wonen er al 30 jaar. 

Nita heeft alles op alles gezet om een buurtbarbecue voor elkaar te krijgen. Allemaal meest  kleine ondernemers uit de buurt sponsoren het feest en er is ook een subsidie van de Gemeente Utrecht uit een potje Sociale Cohesie ofzo. We eten kippenpootjes en couscoussalades van de Marokkaanse bakker/slager/groenteboer, biologische wijn van de AH, een enorme ijstaart van de Italiaanse ijssalon. Er is een echte kok die barbecuet. Nita heeft geen plastic maar houten wegwerpbordjes en vorken en messen. Zal eens vragen waar ze die vandaan heeft.

Vele buren bieden haar een helpende hand. Bobby heeft fakkels gekocht bij de Hema en helpt bij het opzetten van alles. Andere buren helpen weer met het  afbreken na afloop. Tijdens de barbecue stelt iedereen zich aan elkaar voor met zijn of haar huisnummer en wijst dan waar in het complex dat nummer te vinden is. De politie is er ook, in de hoedanigheid van beste vrienden. De buren waarderen Nita's inzet enorm. Op de foto geeft een buurvrouw haar een roos.

Shoppen

Ik weet niet wat het is, maar zodra ik in een provincieplaats ben slaat het shoppingvirus toe. Zo loop ik door de winkelstraat te Heerenveen en koop ik twee paar enkellaarsjes bij Ziengs. 'Ik hou van Ziengs', klep ik tegen de ondernemer, 'die hebben we niet in Amsterdam en Utrecht.' Wel in Hoofddorp, weet hij. 

Dan stap ik de Didi binnen vanwege een prachtig colbertje en een vest. Bijna koop ik ook nog een jas. Het komt gewoon, zeg ik tegen deze verkoopster, omdat ik weer een beetje slanker ben geworden en steeds ijdeler word. In de Didi roep ik uit: 'Ik kan de L weer aan in plaats van de XL!' De (zelf XL) verkoopster ziet onmiddellijk de verkooppotentie van die uitroep en doet haar best me nóg gelukkiger te maken door me in maatje M te proppen. Dat toch nog maar niet.


Ik mag wel vaker naar Heerenveen komen, zeggen ze.

donderdag 26 september 2013

Senioren

Ik krijg een Facebook-vriendschapsverzoek van een 96-jarige dame! Wauw! Ze heeft a 8 vrienden zie ik. En ik stuit op een promofilmpje over een boek Social Media voor senioren. Dat is teveel toeval om niet een blog aan te wijden. Zelf doe ik de social media bijna altijd op de telefoon of de tablet en dus die voorbeelden  van oude mensen die onwennig hun kleinkinderen volgen... 

Senioren en de nieuwe tijd. Ik herinner mij verjaardagsfeestjes van Mutti waarin de hele kamer over computers en telefoons en social media zat te praten. Mutti zat er verbijsterd bij.
Schoonmama heeft ook een tablet. Nu al een jaar. Maar het is en blijft onbegrijpelijke materie, het apparaat. Als haar dochter op bezoek is gaan ze samen Facebook kijken, en alles wat de (klein)kinderen doen liken, maar ze doet dat (volgens mij) nooit alleen. Ik herinner me ineens hoe ik mijn vórige schoonmama probeerde te leren hoe je telefoneert met een mobiele telfoon. We hadden een supereenvoudig model uitgezocht, grote letters, weinig functies, speciaal voor senioren. Tien twintig dertig maal herhaalde ik geduldig de handelingen. Ze kon het niet onthouden.

Ik vind het allemaal bijzonder aandoenlijk.


Champanje

De Messe Solenelle is misschien niet de meest voor de hand liggende muziek om champagne bij te drinken, maar ik stuit erop op Radio 4 als ik naar Utrecht rijd. Hayo Boerems speelt en de Rotterdamse Laurenscantorij zingt de Messe Solennelle van Louis Vierné in het Orgelpark in Amsterdam. Het Avondconcert bij Omroep Max. (Even weer een snik, dat ik Amsterdam ga verlaten.)

Wanneer ik arriveer bij Bobby om met een mooie champagne het nieuwe huis te gaan vieren zetten we de radio aan, want van deze muziek houden we allebei veel. Wat gelijk resulteert in een college geluidstechniek, want waarom is er ruis als je stereo luistert en niet bij mono? Aan het eind van het concert  valt de hele verbinding weg tussen het Orgelpark en de studio in Hilversum, daar weet Bobby ook weer veel van, van radioverbindingen. Zo gaat dat samenwonen straks vast een hele educatieve kant krijgen.

Na het concert buigen we ons over de kaart van Utrecht. Wat is er allemaal is in de buurt van de Huis te Zuylenlaan? Waar gaan we straks uit eten? Waar gaan we boodschappen doen? Mooie naam: Huis te Zuylenlaan. Proost!

Raar dat ik het niet meer aan mijn vader of mijn moeder kan vertellen.

(Zo klinken het Sanctus en Benedictus uit de Messe Solennelle van Louis Vierné.)


woensdag 25 september 2013

Labyrint

Nichtje en ik hebben allebei een vrije dag. We gaan naar het Sloterpark. Uit mijn Amsterdamse leven ken ik het Erasmuspark en het Rembrandtpark uit m'n periode Bos & Lommer, het Twiske uit de periode in Noord, het Vondelpark en het Amsterdamse Bos uit de periode Jordaan, en nu dan het Flevopark. Het Sloterpark ken ik eigenlijk niet - Far West ligt nogal uit de route. Maar het Sloterpark heeft sinds een tijdje een labyrint en dat wil ik graag zien en lopen. Om telkens naar Hoofddorp af te reizen als ik zin heb in een labyrint... Maar eens deze proberen. 

Omdat we eerst het gehele leven moeten doorpraten doen we eerst het Rondje Sloterpark (6 km), om het meer heen, en dan pas het labyrint. Want dan moet je toch wel een kwartier je mond houden. Daar zijn Nichtje en ik in elkaars gezelschap niet goed in. 

Zij kent het hele fenomeen labyrint niet. Ben altijd een beetje bang dat mensen het stom vinden. ('Ben jij spiritueel?'), terwijl ik het gewoon léuk vind. En er gebeurt van alles met je. Zo draaien wij een kwartier om elkaar heen op het labyrint. 'Wat vond je ervan?' vraag ik na afloop. 'Ja, wel leuk', zegt ze.

De Japansen

Ben een beetje aan het frutten met de Japanse Schonen. Als er citaten bij zouden komen, hoe dan? Wat dan? Is de verzameling nu een goed begin? Ik twijfel en stuur een alarm uit naar de achterban. Willen jullie meekijken? Klopt het zo? Is het niet een beetje braaf, die concentratie op 'rust', 'stilte' en 'aandacht'. De drank heb ik er stiekem al tussen gestopt, in de vorm van een beker, die kan tenslotte ook zuiverend water bevatten, maar moet er niet ook seks in? 

Er zijn heel heel heel veel Japanse erotische prenten, waarvan de schrik je om het hart slaat vanwege de omvang en de harigheid van de geslachtsdelen. Dat past toch niet in mijn serie? Ik voel me welhaast een vies oud mannetje als ik een avond lang erotische prenten zoek op zoek naar een die wèl zou kunnen. En zonder peni en vulva's. Haar benen zo suggereren al genoeg.

Ondertussen blijken Will en Marg over onvermoede talenten te beschikken. Zij schrijven haiku's. Dat is luchtiger dan een citaat, zeggen ze. En Japans! Zij gaan nu door.

40 jaar Hoog Catharijne

Promofilmpjes voor de gruwelplaats Hoog Catharijne: 40 jaar geleden en nu. Met dank aan NRC.



dinsdag 24 september 2013

Nummer 4

Ik bel de 'wooncoach'. Het duurt best lang. De 15e was toch inleverdatum van de inschrijfformulieren. Het is nu al negen dagen later! 'Heeft u de woningen al zo'n beetje verdeeld?' 'Ik ga zo woningbouwvereniging bellen', antwoordt hij, 'om de uitkomst van de verloting door te nemen.' Wat een duistere mededeling.  'Zijn wij ingeloot?' vraag ik, want dat wil ik alleen maar weten, 'staan wij op de lijst?' 'Er waren acht inschrijvingen voor acht woningen,' onthult hij nu, 'dus ja, u heeft een huis, maar ik weet niet of het huis van uw eerste keus is. Dit telefoontje is officieus. Ik ga u vanmiddag bellen met de officiële uitslag.'

Ik bel Bobby, die midden in een klus op zijn werk zit en even geen tijd heeft. Dus sms-en: 'We hebben een huis! Hij gaat jou bellen, want ik ben er vanmiddag niet.'

De coach belt Bobby. Als die op zijn beurt mij weer probeert te bereiken met de blijde boodschap valt spontaan mijn oude iPhone uit. Hij smst dus maar: 'We hebben nummer 4'.  Als ik hem probeer terugbel, is hij weer niet thuis. Het volle leven. Raar, zouden we nu niet een feestje met champagne moeten hebben?

Weermannetjes

In de nieuwe shopping mall New Babylon bij Den Haag CS, geheel opgezet met het oog op hoe wij met zijn allen in de tóekomst gaan winkelen, het níeuwe winkelen zogezegd. Het winkelcentrum is net open en ik ben er om te beoordelen of het wat is. Ik denk: we willen allemaal geen geld meer uitgeven en we willen kleine persoonlijke winkels. En we willen koopjes. Willen wij een dure shoppig mall? Maar ja in Kenia hebben ze ook een shopping mall.

Het is er licht en chique alsof er geen economische crisis is, alsof de winkelstraten niet leeg zijn.

Er zijn helemaal geen jonge mensen, voornamelijk oudere mensen, echt ouder, veel rollators, stokken en rolstoelen. Ze zitten op een bankje of doen een kopje koffie met gebak. Hun uitje van de week. De winkels zijn leger dan gebruikelijk, de winkeliers van het nieuwe winkelen stallen maar weinig artikelen uit. Deze beelden staan in de giftshop. Mooi voor in het Huis aan de Vecht. Kunnen we ze straks bij de ingang van onze droomwoning als weermannetjes gebruiken. Ha schat, hoe staat de pet vandaag?

zaterdag 21 september 2013

'Dat ben ik'

Dacht dat ik vandaag op verjaarsvisite zou gaan, maar dat gaat dit jaar niet door. Zo wordt het een stille zaterdag, een leesdag. Ik lees de nieuwe Vonne van der Meer, Het smalle pad van de liefde, ook gisteren gekocht. Vonne van er Meer las ik nooit, tot vorig jaar toen ik bij het Plein van Siena in de Rijnstraat De vrouw met de sleutel kocht, over een 59-jarige vrouw die na de dood van haar man haar diensten aanbiedt als voorlezer voor mensen die voor het slapen gaan graag voorgelezen worden. Wat een bijzonder gegeven vond ik dat. Vonne van der Meer schrijft over andere werkelijkheden dan je gewoon bent, met een grote aandacht voor details, binnen en buiten de mens.

Een onmogelijke liefde, dat is het gegeven. Twee echtparen met elk twee kinderen en een dramatische geschiedenis. Ze brengen elke zomervakantie bij elkaar door en twee van het viertal worden heel verliefd op. Grote heftige verhouding van drie weken en dan het besluit ermee te stoppen omdat er teveel mensen door geschaad zouden worden. En dan terug naar Amsterdam. De vrouwelijke hoofdpersoon moet ermee in het reine komen. Deze opoffering een plek geven. Ze heeft veel behoefte aan bidden, maar heeft geen geschiedenis met geloof en gebed, en zoekt bij een oudere non weerklank. Het is weer een heel bijzonder boek. Heel intiem, op vele fronten.

Wim Brands praatte vorig weekend in het programma VPRO Boeken met Van der Meer over religieuze queesten als literair thema. Hoewel veel mensen zich daar op de een of andere manier meer bezig houden wordt religie weinig gebruikt als literair thema. Je zou het haast een taboe kunnen noemen.

In die aflevering (tweede helft) interview leest Brands het gedicht 'Op zekere leeftijd' van de Pools-Amerikaanse dichter Czesław Miłosz voor, dat in de roman staat afgedrukt.

Op zekere leeftijd

Wij wilden zonden bekennen en er was niemand aan wie
De wolken wilden ze niet aanhoren, noch de wind
Die een voor een alle zeeën bezoekt.
Het lukte ons niet de dieren te interesseren. 
De honden, ontgoocheld, wachtten op een bevel.
De kat, immoreel als altijd, viel in slaap.
Een persoon, ons schijnbaar genegen,
Was niet geneigd te luistsren naar wat vroeger gebeurd was.
Gesprekken met andren, bij wodka of koffie,
Hoefden we niet te rekken na het eerste signaal van verveling.
Het zou vernederend geweest zijn een man met diplima
Per uur te betalen alleen voor een luistsrend oor.
Kerken, misschien de kerken. Maar wat daar bekennen?
Dat wij onszelf ooit mooi en edel vonden,
Maar dat later, op deze plaats, een afzichtelijke pad
De dikke spleetogen opent
En men weet: 'Dat ben ik.'

At Risk

In Museum Het Valkhof in Nijmegen bezoek ik van de week de tentoonstelling Extended Photography. Geen idee wat dat is, ik ken alleen de term extended family. Het blijkt over digitaal bewerkte fotografie te gaan, die de werkelijkheid niet geweld aandoet, maar juist versterkt, aldus het begeleidend schrijven.

Er hangen vele intrigerende foto's. Onder andere deze foto spreekt me aan, hij is van de Rotterdamse fotogra(a)f(e) Risk Hazekamp, en haar onderwerp in transgender. Jongensmeisjes heb ik altijd prachtig gevonden, evenals butches De foto's van Risk Hazekamp associëren met de vroege k.d.lang (Canadese zangeres) en een van haar eerste cd's Absolute Torch and twang. Die had twintig jaar geleden waarschijnlijk dezelfde idolen als deze Risk nu. 

Mijn leven lang zijn er  jongensmeisjes in mijn omgeving geweest, zelf ben ik er een paar jaar ook wel een beetje een geweest. Maar naarmate de jaren vorderen krijgen de meesten een steeds vrouwelijker lichaam. Met rondingen. Dat vinden ze heel heel erg. Daar komt veel zelfhaat uit voort. En er is zo weinig aan te doen. K.d.lang ging - ik denk mede om de vrouwelijke rondingen te verhullen - op een gegeven moment Jezus-gewaden dragen. Dat was even schrikken. Toen ben ik haar uit het oog verloren.

vrijdag 20 september 2013

Nog erger

Teneinde duizelingwekkende werkweek in stijl af te ronden ga ik nog even naar Amsterdam West naar Boekhandel om met M. nog een beetje te praten over haar afgelopen week. Wat een week. Wij ter redactie hebben er een beetje onder geleden, maar dat was maar en beetje. Zij heel en heel erg. En ze heeft het zelf gedaan. Wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten, of hoe die uitdrukking ook is. Nou, dat zit ze.

Er zijn redelijk wat klanten in de winkel, allemaal willen een praatje met haar maken. Ik moet dus maar even wachten. Ze vertelt dat haar omzet de afgelopen week gehalveerd is ten opzichte van vorig jaar. Wat kan ik anders doen dan een stapel boeken kopen? Ik koop onder meer Het kan altijd nog erger in duizend-en-een tekeningen van Peter van Straaten. Al in mijn studietijd ben ik aan hem verslingerd geraakt met zijn eindeloze Vader & Zoon-reeks en 'Ik denk dat ik maar vroeg naar bed ga'. ik bekeek die bundels over en over, en kon er niet bij dat hij klein en groot alledaags leed zó treffend kon neerzetten. Au Au!

Zijn boeken met erotische tekeningen afbeeldingen, zoals Aanstoot, Nastoot en Lust bladerde ik wel door, maar die durfde ik op de een of andere manier toch niet te kopen. Ik vond het raar tegenover de verkopers, of raar tegenover mijn bezoek. De manier waarop hij het menselijke tekort tekent is verslavend: gruwelijk en opwindend. Of andersom. De bundel die ik nu aantref: Het kan altijd nog erger, die titel na deze week, hier in deze winkel, kan ik niet laten staan. Het is zijn tekeningen die de afgelopen jaren in de Zeurkalenders verschenen. Het staat vol failliete ondernemers, overspelige echtgenoten, klierende kinderen en pinnige bejaarden, eenzame middelbare vrouwen, onhandige minnaars, heksige meisjes, you name it. Heerlijke vrijdagavondbesteding.

woensdag 18 september 2013

Nieuwbouw

Vandaag leidt de vrije dag naar mijn internetvriendin te Nijmegen-West. We zijn al zeven jaar internetvriendinnen en hebben elkaar al die tijd misschien vier keer ontmoet. Maar de band is hecht. 

Nu kom ik voor het eerst in haar huis. Ze woont in een verre buitenwijk van Nijmegen, in een zogeheten rijtjeshuis. Ik met mijn voorkeur voor een 'Pippi-Langkoushuis' en mijn onoverkomelijke bezwaren om in een jaren-zeventig-tachtig-nieuwbouwhuis te trekken. Dit is een reinste Pippi Langkoushuis, sterker nog: een allerheerlijkst 'heksenhuis', vol boeken, plaatjes, plantjes, dingen. Allemaal dingen waar ze van houdt. Honderden.

Haar achtertuintje is een oerwoud van bomen en struiken en bamboe. En ook weer dingetjes: tientallen. De buren met aangeharkte tuintjes zijn er niet zo blij mee, want zo'n tuin trekt veel vogels aan en de laatste tijd ook spreeuwen. Spreeuwen stinken. Dat is niet fijn, dat geloof ik. Erg leuk om te zien dat er ook in deze wijken dergelijke universa te creëren zijn. 

Film

Heb me begin deze week bij wijze van experiment geabonneerd op Netflix dat deze week in Nederland van start is gegaan. Het is  een soort Spotify voor speelfilms. Voor 7,99 € kun je oneindig veel films zien. Streaming. Ik ben er nog niet achter of je tijdelijk een film kunt downloaden voor momenten dat er geen wifi voorhanden is. De eerste maand is gratis. Ik ga al jaren bijna niet meer naar de bioscoop omdat het niet meer in het leven past. De afstand, de tijden. Toen ik de Jordaan woonde had ik een Cineville-pas, daar kon ik lopend naar Cinecenter. Nu kijk ik soms een dvd, soms een film op tv, en soms een serie. Met Bobby ben ik aan The Killing begonnen.

Nu kan ik misschien weer een beetje terug naar de films. Op Netflix heb ik al twee films gekeken, op de iPad, films die ik nooit in de bioscoop zou bekijken.  Er zitten nog helemaal niet zoveel films op. Diep, diep in de nacht lig ik ineens 'Komt een vrouw bij de dokter' te kijken, de film naar het boek van Kluun, dat ik indertijd zo afschuwelijk vond dat ik het niet wilde uitlezen. Nu blijkt het een ontroerend verhaal.

dinsdag 17 september 2013

In de krant













En de baas is er ook nog trots op ook:

zondag 15 september 2013

Koefnoen

Kan haast niet kiezen welke sketch ik plaats uit de laatste aflevering van Koefnoen. Ze zijn alle negen goed.


Stadse huis

Ik ben doorgaans niet zo mededeelzaam over de huizenzoekerij, maar tijdens de boottocht vertellen we opgetogen over de het Utrechtse nieuwbouwproject in Nieuw Zuilen, waarmee we een antwoord gevonden lijken te hebben. Dat is fijn, want iedereen vond het wel tijd worden.

Vrijdag kreeg ik nog een mailtje van het Project, of ik me wel ingeschreven heb. Met de waarschuwing: nog één dag. Een beetje voor de grap reageer ik dat wij als eerste inschrijvers heel graag nummer 8 willen.

We hadden ons direct al ingesteld op enige ergernissen bij dit project, want semi-ambtenaren-instanties en -projecten zoals van woningbouwverenigingen denken hun communicatie en logistiek doorgaans meer vanuit zichzelf dan vanuit de klant. Op de website over het project staat veel wat je zou willen weten niet. Als je belt om uitleg dan krijg je mensen aan de lijn die niet weten waar het over gaat en die ook niet weten bij wie ze moeten zijn. Het is een kwestie van kiez'n-op-elkaar-volhoud'n-maar.

Maar deze kon ik dan weer niet verzinnen. Morgen 17 uur sluit de inschrijving. Op zondagmiddag ontvang ik een reactie van de 'wooncoach' op mijn mailtje van vrijdag. Ik kan wel beweren dat wij de eerste inschrijving waren, schrijft de man, maar hij heeft helemaal geen inschrijving van ons. Ik reply en bel er meteen ook maar achteraan, ook al is het zondag. 'Hoe kán dat nou,' roep ik getergd. 'Wij hebben op de informatie-avond wel drie keer met de medewerkster gepraat, gevraagd: waar kunnen we de inschrijving achterlaten?' 'Geef maar aan mij', zei ze. Dat doe je dan.

'Dat moet je nooit doen op zo'n informatieavond', zegt nu de Wooncoach. 'Dan raakt dat maar kwijt.' En: 'U hoeft zich niet zo op te winden, u bent toch nog op tijd?' Ik vul het formulier dus maar opnieuw in, scan het en mail het per omgaande terug. En schrijf er wel nog even bij dat ik het onbegrijpelijk vind dat een persoonlijk ingeleverd inschrijfformulier zoekraakt. En dat het voor ons heel belangrijk is. 

Er zijn veel inschrijvingen, meldt hij. Hoe de procedure is is onduidelijk. Er is sprake van een loting bij een notaris te Amersfoort. Het is minder zeker dan ik dacht dat het rond komt.

Stil

Ben jij spiritueel? vraagt Casper een beetje ongelovig als ik hem mijn kapelletje laat zien. Zijn moeder is spiritueel, geloof ik. 'Nee,' antwoord ik een beetje ontwijkend, ' ik lig hier lekker naar muziek te luisteren als het me een beetje over de schoenen loopt.'. Wat wel klopt. 

Voor jongeren wil ik geloof ik liever een mens zijn die naar Paradiso en het Bimhuis gaat dan iets vagigs als 'spiritueel'. zoals hun moeders. Hij bekijkt mijn spirituele boekenkast en denkt er het zijne van.

Hij komt langs omdat er net vandaag geen trein naar Enkhuizen gaat, waar ons dagje uit begint en eindigt. Werken aan het spoor. Dus rijden RoRo7 en Casper in mijn bolide mee.

Het is zo heilzaam in het kapelletje. Hoe kan ik dat er toch bij in laten schieten? Al dat Bimhuis en Paradiso maakt dat je op den duur oververmoeid en wel gaat  snauwen tegen wie het niet verdiend hebben. Ik weet het maar moet het steeds weer ontdekken. Van in het kapelletje liggen word je veel zachter en aardiger.

Vandaag speel ik er het Hilliard Ensemble.

zaterdag 14 september 2013

Dagje uit

We hebben een dagje uit met het werk. En petit comité, wel te verstaan. Varen met Hani501&Inge, die speciaal voor de gelegenheid met hun vissersschouw overgestoken zijn van Stavoren naar Enkhuizen. 

De hele week hadden we met z'n allen al lopen heen-en-weren of we het uitje door zouden laten gaan, want alle weermannen en weerapps beloofden een uitgesproken regendag. Het is écht niet leuk op zo'n boot als het regent, daar was iedereen het over eens. 

Hani501 blééf echter zonnige foto's sturen: 'Op het water is alles anders.' Wie zou besluiten niet mee te gaan was een watje. Of een doetje. Daar wil ik van af zijn.  Dat laat je je niet zeggen

Het is echt ruig als we vandaag de pittoreske Binnenhaven van Enkhuizen verlaten. Er zijn onmiddellijk behoorlijk hoge golven, het water spat ons om de oren. Ik vind het lekker ruig, ik ben helemaal geen zeiler, maar heb het grootste vertrouwen in Inge. Schipper in het geel. Dit is leuk! Laten we naar Den Helder varen, roep ik enthousiast. 

Inge's gezicht verstijft echter steeds meer. Dit is níet leuk, weerspreekt ze mij. En keert weerom de haven in. Daar eten we doorweekt en verkleumd onder een dekzeil de meegebrachte broodjes en couscous op. Het is een dagje uit om nooit te vergeten.

De foto is een echte Hani501.

vrijdag 13 september 2013

Felix

Het is alweer twee werkdagen geleden dat ik deze mens ontmoette. Ik ben een tante in hart en nieren en sinds enige jaren ook veelvuldig 'oudtante'. Zag laatst een leuk boek Dan word je toch een leuke tante! Ik dacht dat het een troostboek was voor leuke jonge vrouwen die geen blijvende man kunnen vinden. het is iets anders, want gaat over vrouwen die onvruchtbaar zijn en die deze zin vaak als troost krijgen. Ik vind dat het tantedom best meer gewaardeerd mag worden. En ze mogen van mij ook een boek maken over hoe je een goeie óudtante kan zijn. Regel 1 is denk ik: tijdig op kraamvisite. Daar laat ik wel een steekje vallen. Voor je het weet is het nieuwe neefje alweer acht maanden.

Ik ga een knuffel kopen, zeg ik. 'Een knúffel?' zegt Vinnie. 'Dat kan echt niet hoor. Felix gaat al bijna naar de kléuterschool! En jonge ouders krijgen altijd zoveel knuffels! Nee, echt, geen knuffel, een bóek!' Vinnie kan het weten, want hij heeft heel veel vriendinnen die jonge moeders zijn. Klagen die over knuffels?

Maar ik moet toch naar de boekhandel dan kan ik ook wel even naar aai- en knijpbare boeken kijken. Het zegt me allemaal niets. Volgens mij is het smakeloos. Niet dat dat er voor die baby's iets toe doet, maar de ouders. 'Koop anders wat lelijks bij de Action', adviseert Vinnie.

Wat een twijfel, en dat tussen alle andere Vraagstukken deze week door.  Uiteindelijk wordt het een mooie blije bos bloemen. Het maakt natuurlijk helemaal niet uit wat je meeneemt. Als je maar komt. 'Je bent toch nog niet bij neefje Jefta geweest, he?' checkt Nichtje M. voor de zekerkheid.

donderdag 12 september 2013

Men in black

Een avondje covers van Johnny Cash in Paradiso. De vergelijkbare jaarlijkse 'coveravondjes' van het Parool zijn strak georganiseerd volgens een ijzeren formule: een sterk thema, een goeie energieke enthousiasmerende presentator met een passie voor het thema, kennis van zaken, een goeie babbel, en af en toe een grap. Hij kent de muzikanten en onthaalt ze stuk voor stuk juichend op het podium. 

Vanavond is er bij de avond I.M. The Man In Black Johhny Cash geen presentator en het geluid is bereslecht. Er staan allemaal onbekende bandjes hun best te doen maar het komt niet over. Alleen een Haags herrie-bandje is zo leuk en energiek dat we daar verder naar door gaan zoeken. Hoe is het mogelijk dat een Paradiso zoiets onder de maats neerzet en dat de hele avond niet weet te herstellen.

Het was een snertavond, maar door die Haagse herriebandje 'garagepunk' wel een bóeiende snertavond, concluderen Leen en ik na afloop op straat. En we gaan maar gauw naar huis, want het is alweer veel te laat.

De Haagse zanger heet Spike, zijn bandje The Deaf




88 brieven

Terwijl de aquarelverf van het afscheidsportret van Wout nog op tafelstaat moet ik twee uur tijd vijf voorkeuren kiezen uit 88 sollicitatiebrieven. 88 brieven kregen we in vier dagen. Wat een toestand. 

Bij vrijwel elke brief denk ik: 'O! Die is leuk! O! Wat wil die graag! O, die kan het vast ook goed.'

Morgenochtend moeten Vinnie elk vijf kandidaten geselecteerd hebben. Of dat lukt weten we niet want we hebben allebei een gezellig avondje uit. Hopelijk komen enkele van onze voorkeuren overeen. We zullen samen hoogstens 10 kandidaten hebben, daar kiezen we er dan weer vijf uit om mee te spreken. Wat erg is dit. 

Gisteren sprak ik nog iemand die aan het soplliciteren is en bij sollicitaties antwoorden krijgt als: 'We hadden 300 brieven'...  Het doet me erg denken aan onze jaren tachtig-crisis. 'Werkloosheid is een keuze, zeiden ze toen. Als je écht wilt werken dan vind je wel wat.' Ik ging op den duur niet meer naar feestjes van werkende mensen. Op een dag ging het weer beter met de economie en vond (bijna) iedereen wel een baan.

Weer een afscheid


Wout gaat weg. Toen ik terugkwam van vakantie, ruim twee weken geleden, zei hij na afloop van de Nieuwsvergadering van negen uur: Lucie Theodora, kan ik even met je praten?

Nou dan weet je het wel.

Ik schrok nogal want er heerst een vacaturestop in het bedrijf. Maar we mogen hem vervangen.  Goddank.

IJverig als hij is heeft Wout nog 3 weken vakantiedagen over en dan is het samenwerken zomaar in een week voorbij. We maken een afscheidslunch voor alle collega´s. Ze moeten erg lachen dat ik 8 komkommers moest halen voor de soep. Hahaha. En vier paprika's, vier avocado's en vier bosjes bosuitjes en garnaaltjes.  We halen herinneringen op. Wout krijgt twee boeken mee over bladen maken  en twee cadeaus voor aan de muur. Waaronder dit portret. Bedánkt Wout! Dág!

woensdag 11 september 2013

Bim

Heb zin in een avondje Bimhuis, Daar treedt vanavond op de winnaar van de Boy Edgar Prijs 2013 altviolist Oene van Geel, samen met een aantal muzikale vrienden, onder wie tabla-speler Niti Ranjan Biswas en gitarist Mark Tuinstra.

Hun band heet The Nordanians (ze wonen allemaal in Amsterdam Noord) en laten een frisse mix horen van Indiase raga’s, Afrikaanse ritmes, funk en kamermuziek. Deze avond zijn ze extended: ze hebben ook nog bij zich de oude saxofonist Theo Loevendie, sopraanzangeres Nora Fischer luit- en doedelzakspeler Fraser Fifield.


Geweldige avond. Ik zit naast een dame uit Leiden die er speciaal voor naam Amsterdam is afgereisd. Het is geen makkelijke muziek, bekennen we aan elkaar, maar het onderling plezier tussen de muzikanten spat ervan. Dat doet ons goed.

De VPRO/Boy Edgar prijs is 's lands belangrijkste prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek. Oene van Geel werd door NRC een ‘muzikaal avonturier, die inspireert door zijn grote gretigheid’ genoemd.

dinsdag 10 september 2013

Paradiso

Vooronderzoek. Leen mailt of ik aanstaande donderdag mee ga naar een avond over Johny Cash en in het kader van overal 'Ja' op zeggen, zodat je eens buiten je eigen platgetreden paden en comfort zone treedt zeg ik ja. Dat wordt nog wat: Johnny Cash. Hij overleed in 2003. Zijn werk wordt gebeacht door: Spike – The Deaf (Di-rect), Douwe Bob, The Bluegrass Boogiemen, Yuri Honing, Blaudzun, Tineke Schoemaker (Barrelhouse), Def Americans en anderen.

Al vooronderzoekende raak ik verzeild in de agenda van Paradiso en stuit ik op Alison Moyet, die maandagavond de 23e optreedt. Aan die naam heb ik al lang niet gedacht! Die stem en muziek vond ik altijd mooi diep en heftig.  Maar eerst dus Johny Cash.


maandag 9 september 2013

Huis op het Spui

Nu de zomer ineens voorbij is probeer ik het leven weer op te pakken zoals ik meen dat het goed voor mij is. Zo vaak schiet het erbij in. 

Maar nu is er de goede zin nog en ga ik weer naar de meditatie bij Thom, in het Huis op het Spui van de Evangelisch-Lutherse Gemeente, in de Handboogstraat. We zijn met maar liefst zeven. Het is goed en mooi. Thom toont zich dankbaar dat wij er allemaal weer zijn, wij op onze beurt tonen ons dankbaar dat hij dat allemaal maar doet. Het is echt bijzonder hoezeer je je aan mensen kunt hechten met wie je om de week anderhalf uur zwijgend in een ruimte verkeert.

zondag 8 september 2013

Gadogado

'Wat kook jij vandaag', vraag ik Zus4. Ook al woont ze ver weg, we kunnen heel goed over dagelijkse dingen beppen. Zij kookt hachee, vertelt ze en stinkt naar uien, as we speak. 'O, lekker!' zeg ik, 'hachee! Ik kook gadogado.' 'O, lekker!' zegt ze, 'gadogado, wat heb ik daar zin in, gadogado. Dat hebben wij hier in Duitsland niet.' 'Wat een onzin', reageer ik hartelijk, 'ik heb het gewoon uit de Allerhande. Kijk maar op de site van AH.'

Voor 2 personen: witte rijst, 2 eieren, sperziebonen, komkommer. Kipblokjes, paprika,  worteltjes, satésaus - die kun je gewoon van pindakaas maken. Dat hebben ze allemaal in Duitsland ook.

En dan kun je er natuurlijk ook nog kroepoek en gebakken uitjes bij serveren, en misschien hebben ze dat niet in Duitsland. Maar zonder is het ook lekker.

Nicolaas

Ben al lang niet in de Nicolaas Kerk geweest. Pardon, Nicolaas Basiliek. Het is anders dan voorheen. Het is moeilijk er de vinger op te leggen, maar ik heb de indruk dat ze zijn beïnvloed door de nieuwe Paus en dat ze nederiger en toegankelijker willen worden. Dienstbaarder. Bij het vrede wensen gaan Jim de kapelaan en Eugene de diaken de héle kerk door tot achterin om mensen handen te geven. Dat deden ze nooit. Wel bij de Engelse mis in Utrecht, maar niet hier. En er wordt ineens wijn gegeven bij de hostie, dat is ook nieuw.

Kapelaan Jim vertelt dat er zaterdagavond een gebedsdienst is geweest voor Syrië, van 19u tot 22u ofzo, omdat de nieuwe Paus daartoe had opgeroepen, wereldwijd, en dat het heel bijzonder was geweest. Ten eerste om dat er in de Nicolaas Basiliek een dominee had gesproken van de Vrijgemaakte Kerk. Dat had allemaal dertig jaar geleden niet gekund, zegt Jim.

Deze Jim is een bijzonder geval, hij komt uit de bekende Vrijgemaakte familie Schilder en nu sinds een paar jaar priester. Die familie Schilder zegt u waarschijnlijk niets, maar mij wel omdat ik uit diezelfde Vrijgemaakte zeer antipaapse sekte stam.

Ten tweede was het heel bijzonder geweest, vertelt hij, omdat er een Syrisch echtpaar was binnengelopen, met de vraag of ze mee mochten bidden. Dat waren moslims. Ze hadden achter in de kerk hun gebedskleedjes uitgerold en daar vanuit hún geloof meegebeden. Dat had allemaal dertig jaar geleden niet gekund, herhaalt Jim.

Tango

Vanavond is het eerste Huwelijksfeest van deze maand: Anke (r) en Erwin (l). Ze zijn eigenlijk al op dinsdag getrouwd in het bijzijn van de familie, nu hebben ze voor familie en vrinden een theatertje ('t Kapelletje) afgehuurd in Rotterdam Blijdorp, en damestango-orkest Trio Tangata van Margreet Markerink.

De Tango, muziek en dans van het verlangen, de ingehouden hartstocht.


zaterdag 7 september 2013

Voor de Vrienden

Het valt niet altijd mee om de goede voornemens - zoals de dagelijkse wandeling om het park - vol te houden. Sinds de vakantie ben ik niet meer zo gedisciplineerd. De héle wandeling duurt als ik doorloop drie kwartier.

Vandaag doe ik gewoon maar een stúkje en ga ik onderweg veel glimlachen, treuzelen en fotograferen. Elke dag of elke week een mooie rake hopelijk verrassende foto op de Facebookgroep 'Vrienden van het Flevopark' is misschien wel een goeie stimulans. Voor mijzelf en voor de Vrienden. Ik vind deze foto wel een beetje doen denken aan Paleis Het Loo.

vrijdag 6 september 2013

Vlaardings Streekmuseum

Een raak cadeau. Schoonmama raakt maar niet uitgekeken in het 'Prentenboek van het Vlaardings Streekmuseum. Het is prachtig uitgegeven, 416 pagina's met hele mooie prenten, tekeningen, schilderijen. Ze woont haar hele leven in Maassluis. Bij elke prent komt er een heel verhaal.

Op weg naar Maassluis ga ik even in de boekhandel in Vlaardingen langs. Dat ligt direct ten oosten van Maassluis. Bobby is er geboren en zat er op de middelbare school. Pontier is echt een naam voor hen.

Het is de dag van het Droomboek. In vier uur tijd is hij er al 500 kwijt, vertelt hij.
En hij heeft er nu nog 200. De mensen drommen in zijn winkel. Gretig, want gratis. Ze zijn heel eisend. En ze zijn met veel. Het is niet echt leuk. Hij gaat altijd om half tien open, vertelt hij, maar is meetal al om negen uur present. De mensen stonden woedend op de stoep, eisten dat hij open deed.

Ik zie dit 'Prentenboek van het Vlaardingsuseum' en besluit het te kopen voor Schoonmama, al heb ik geen idee of er animositeit bestaat/bestond tussen Vlaardingen en Maassluis. En of ze het zal appreciëren. Ja dus. Ze vindt het in een woord geweldig! 

donderdag 5 september 2013

Het Stadse Huis

En hoe ging het toen dat verder met dat huizen zoeken? Nou toen gingen ze naar een informatie-avond van het nieuwbouwproject Het Stadse Huis van de woningbouwvereniging Mitros. Ik ken Mitros alleen van de asbestverhalen van Kanaleneiland. Verder sta ik welwillend tegenover sommige ambitieuze nieuwbouwprojecten van woningbouwverenigingen waarmee ze goede sier willen maken. Daar woonde ik in in Noord en daar woon ik nu in.

Dit Het Stadse Huis gaat om een project in de wijk Zuilen met 32 grote woningen waarvan vanavond de eerste 8 in de markt gezet worden, zoals dat heet. De kopers kunnen via een ingenieus computergrogramma zelf de indeling en heel veel onderdelen van hun huis samenstellen. Elk huis krijgt daardoor een eigen karakter. Het project ligt behoorlijk in het groen, achter de weelderigste straat van Utrecht: de Beatrixlaan. Daar is nooit een huis te koop want wie daar woont gaat nooit meer weg.

De informatie-avond begint om 18.30 uur in complex 'Het Vorstelijk Huis', een oude school, waarin nu amateurkunst beoefend wordt en een restaurant Colour Kitchen gevestigd waar mensen werken met-afstand-tot-de-arbeidsmarkt. Daar eten we maar snel.

De informatie-avond wordt gepresenteerd door twee acteurs, man en vrouw, met allemaal zeer herkenbare dialogen. We mogen daarna op een laptop al ons nieuwe huis gaan indelen, maar daar heb ik geen zin in. Hoe is het tijdpad? Vraag ik. Zodra er zes woningen verkocht zijn gaat de bouw beginnen. Gezien de interesse deze avond geloof ik dat dat snel zal gaan, zegt de Projectleider. 

Daadkrachtig vul ik meteen maar het hele formulier in met mijn (onze?) kavelvoorkeur 8,  7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 en ben de eerste die het formulier inlevert. Op 15 september gaan ze de huizen verdelen. Wij zijn de eersten, benadrukken Bobby en ik allebei nog een keer. Dat wordt gehonoreerd hè? Dan krijgen we wel kavel 8 hè?

Het is een hele hete zomeravond. Eenmaal thuis nemen een hele grote ijscoup bij ijssalon Il Mulino. En zitten we tot diep in de nacht met een rosétje zwijgend op Bobby's balkon. We durven het niet te bespreken. Zou dit het misschien kunnen worden?

Als we dit gaan doen, zegt Bobby eindelijk, dan duurt het op zijn snelst nog wel een jaar voor het zover is. Dan kan ik wel eerst een boot gaan kopen.

woensdag 4 september 2013

En het was Nacht

Wat is er toch? denk ik als ik 's avonds met de bolide de Ring op ga. Raar sfeertje. En al helemaal als je de A2 op naar het zuiden rijdt. Het duurt even en dan weet ik het: het is een snelweg zonder licht. Ik ken de duistere snelweg uit de kop van Noord Holland, van de Veluwe, de polder, maar niet van hier. Hier is het altijd licht. Een van de bezuinigingen van dit kabinet is dat de snelwegverlichting om 21 uur uit gaat.

Ik vind het best een boeiende ervaring. Amsterdam en Utrecht liggen gevoelsmatig ineens veel verder van elkaar. De duisternis maakt het Groene Hart weer wat groter. Dat vind ik mooi.

De Telegraaf schrijft al dagen dat het een schánde is en lévensgevaarlijk.

Late liefdes

Ik bevind me ineens in een golf van trouwerijen. September is een echte trouwmaand: elk weekend wel een feestje. Allemaal veertigers, vijftigers. Spijtoptanten. Laatbloeiershuwelijken, zeggen ze zelf.

De uitnodigingen zijn een fenomeen van creativiteit op zich, want een 'gewone' trouwerij is het natuurlijk niet. Elk laatbloeiershuwelijk is heel heel heel bijzonder. Bobby en ik discussiëren over de portretfoto's op een van de uitnodigingen. Wie van de beide geliefden is wie? We zien het echt niet. Zij is onze vriendin. Ik ben ervan overtuigd dat zij rechts op de foto staat, maar Bobby weet zeker van links. We bedenken allemaal slinkse vragen die we zaterdag aan het gelukkige paar kunnen stellen om er achter te komen.

dinsdag 3 september 2013

Vlierbessenjam

Dat denk je als je door het Flevopark wandelt. Of vlierbessenbrámenjam.

'Vlierbessenbramenjam maak je omdat de smaken elkaar heerlijk aanvullen. En omdat ze rond dezelfde tijd te plukken zijn natuurlijk. Een pure vlierbessenjam kan vrij heftig van smaak zijn. De bramen geven er ook wat zachtheid en zoet aan. Het resultaat is een heerlijke kruidige jam met een stevige smaak. Lekker voor een lange herfst en winter! Vlierbessen en bramen mengen met geleisuiker.'

'Ris de vlierbessen met een vork van de takken en let erop dat er geen steeltjes aan blijven zitten want dat is niet lekker in je jam. Was de bramen en de vlierbessen en laat ze uitlekken. Meng de bramen en vlierbessen met de geleisuiker in een kom. Kook het mengsel in een pan en laat het 5 minuten flink doorkoken. Giet de jam kokendheet in goed schoongemaakte potten. Draai de deksel erop en laat ze 5 minuten op de kop staan. Laat de jam afkoelen en je hebt een mooie voorraad voor de herfst en winter.'

(Bron: de site Okke houdt van vlierbessen)

maandag 2 september 2013

Jardin d' Amour (1)

In de nieuwe Polare-boekhandel te Almere koop ik het boekje 'Flora in de kunst en de literatuur' van de Britse kunsthistoricus Edward Lucie-Smith. Over mensen en hun diepe behoefte aan paradijselijke tuinen en hoe die dan weer geschilderd zijn. Door de eeuwen heen. Ik lees het in bed en word er heel blij van.

Er valt een hoop over te verhalen, over mensen en hun tuinen en de schilderijen daarover door de eeuwen heen, teveel om op te noemen. Bij elk plaatje denk ik: zal ik dat in mijn blog plakken? Maar bij deze weet ik het zeker. Het doet onmiddellijk denken aan de queeste van het afgelopen weekend: het Huis aan de Vecht.

Nu de vakantie voorbij is pakken we de draad van het huizen zoeken weer op. We bezoeken weer een woning in de Rivierenwijk, ditmaal een zijstraatje van de Jutfaseweg. Die Jutfaseweg is op zich een leuke straat, maar dat zijstraatje niet zo. Vind ik dan. Ditmaal is Bobby echter onvoorwaardelijk vóór. Het hele weekend somber ik gelaten: moet-het-dit-dan-maar-worden,-want-anders-wordt-het-nooit-wat? We lopen nu eenmaal warm voor te verschillende huizen. Het vergt best veel optimisme om met het project door te gaan. 

Aan haar keukentafel vertel ik alles aan Hani501. Daar bekijken we de Utrechtse huizen en buurten en straten met Google Streetview, en ze biedt aan: zal ik mee? Ze vindt Bobby's droomhuis namelijk helemaal niet zo stom, het is ruim en totaal oningevuld, maar dat heeft als voordeel, zegt ze, dat je het wel helemaal zelf kan invullen, kijk dat tuintje...

Als ik in mijn nieuwe boek op dit 15e-eeuwse miniatuur stuit, ('Jardin d'Amour' heet het, het is van Loyset Liédet), dan denk ik: Ach, het komt allemaal wel goed. 'Heus wel weer goed', om met Brigitte Kaandorp te spreken.