zondag 8 september 2013

Nicolaas

Ben al lang niet in de Nicolaas Kerk geweest. Pardon, Nicolaas Basiliek. Het is anders dan voorheen. Het is moeilijk er de vinger op te leggen, maar ik heb de indruk dat ze zijn beïnvloed door de nieuwe Paus en dat ze nederiger en toegankelijker willen worden. Dienstbaarder. Bij het vrede wensen gaan Jim de kapelaan en Eugene de diaken de héle kerk door tot achterin om mensen handen te geven. Dat deden ze nooit. Wel bij de Engelse mis in Utrecht, maar niet hier. En er wordt ineens wijn gegeven bij de hostie, dat is ook nieuw.

Kapelaan Jim vertelt dat er zaterdagavond een gebedsdienst is geweest voor Syrië, van 19u tot 22u ofzo, omdat de nieuwe Paus daartoe had opgeroepen, wereldwijd, en dat het heel bijzonder was geweest. Ten eerste om dat er in de Nicolaas Basiliek een dominee had gesproken van de Vrijgemaakte Kerk. Dat had allemaal dertig jaar geleden niet gekund, zegt Jim.

Deze Jim is een bijzonder geval, hij komt uit de bekende Vrijgemaakte familie Schilder en nu sinds een paar jaar priester. Die familie Schilder zegt u waarschijnlijk niets, maar mij wel omdat ik uit diezelfde Vrijgemaakte zeer antipaapse sekte stam.

Ten tweede was het heel bijzonder geweest, vertelt hij, omdat er een Syrisch echtpaar was binnengelopen, met de vraag of ze mee mochten bidden. Dat waren moslims. Ze hadden achter in de kerk hun gebedskleedjes uitgerold en daar vanuit hún geloof meegebeden. Dat had allemaal dertig jaar geleden niet gekund, herhaalt Jim.

Geen opmerkingen: