zaterdag 21 september 2013

At Risk

In Museum Het Valkhof in Nijmegen bezoek ik van de week de tentoonstelling Extended Photography. Geen idee wat dat is, ik ken alleen de term extended family. Het blijkt over digitaal bewerkte fotografie te gaan, die de werkelijkheid niet geweld aandoet, maar juist versterkt, aldus het begeleidend schrijven.

Er hangen vele intrigerende foto's. Onder andere deze foto spreekt me aan, hij is van de Rotterdamse fotogra(a)f(e) Risk Hazekamp, en haar onderwerp in transgender. Jongensmeisjes heb ik altijd prachtig gevonden, evenals butches De foto's van Risk Hazekamp associëren met de vroege k.d.lang (Canadese zangeres) en een van haar eerste cd's Absolute Torch and twang. Die had twintig jaar geleden waarschijnlijk dezelfde idolen als deze Risk nu. 

Mijn leven lang zijn er  jongensmeisjes in mijn omgeving geweest, zelf ben ik er een paar jaar ook wel een beetje een geweest. Maar naarmate de jaren vorderen krijgen de meesten een steeds vrouwelijker lichaam. Met rondingen. Dat vinden ze heel heel erg. Daar komt veel zelfhaat uit voort. En er is zo weinig aan te doen. K.d.lang ging - ik denk mede om de vrouwelijke rondingen te verhullen - op een gegeven moment Jezus-gewaden dragen. Dat was even schrikken. Toen ben ik haar uit het oog verloren.

Geen opmerkingen: