zaterdag 23 november 2013

Before they pass away

Henk, boekhandelaar te Emmen, praat me even helemaal bij en laat me een héél mooi fotoboek zien: Before they pass away van de Brits-Amsterdamse fotograaf Jimmy Nelson. Deze heeft jarenlang wereldwijd allemaal stammen gefotografeerd in alle uithoeken van de aarde, die nog (net) niet geïnfecteerd zijn door het wereldwijd verspreide virus van het moderne leven. 

Echt een schitterend  indrukwekkend boek. Het kost € 129 euro, mooi cadeautje voor de feestdagen, en er is ook een uitgave giga groot van € 6500. Het doet denken aan het beroemde boek van Edward Sherif Curtis die de laatste Indianenstammen gefotografeerd heeft. Geënsceneerd. Dit is ook geënsceneerd.

Bij DWDD vorige maand vertelde Nelson dat hij jarenlang ellende heeft gefotografeerd, die niemand wilde zien. Nu heeft hij dit gedaan, iconische prachtige fotografie, waar de mensen hopelijk wél naar willen kijken en waar de boodschap hopelijk ook van overkomt, het besef namelijk dat dit verdwijnende bijna verdwenen culturen zijn. De nivellering van de moderne wereld.

Geen opmerkingen: