woensdag 13 november 2013

Petra Revisited

'Petra. Wonder in de woestijn' heet de tentoonstelling in het Museum van Oudheden in Leiden waar ik mij vandaag naar toe laat lokken. Je moet er eigenlijk naar toe, naar Petra zelf in Jordanië, maar vooralsnog wordt het Leiden.

Ik hoop op veel Bierenbroodspotten. Maar hangen er vooral fotodoeken met foto's van de rotspartijen te Petra, en er staan diverse brokken oude beelden. En er scharrelen vele tientallen bejaarden met rollators tussendoor. Het is er propvol! Men kan er de kont niet keren. Ik vind het een beetje opgeklopte nep allemaal, eerlijk gezegd.

De afdeling Bierenbroodspot op de derde etage is inderdaad het meest boeiend. Zij blikt in deze tentoonstelling terug op de tien jaar dat zij in Petra gewerkt heeft, verwerkt haar schetsen, notities, dagboeken, herinneringen.Vroeger was ik heel erg fan van haar. Nu nog steeds, geloof ik.

Er zijn wel èrg veel oudheden hier in dit Museum van Oudheden. Mooi, maar een beetje veel van het goede. In het tweede filmpje (zie hieronder) vertelt Bierenbroodspot hoe spannend ze het vindt om er buiten openingstijden in je eentje te vertoeven. Maar nu is het druk.

Er zitten nogal wat dames op krukjes te tekenen in dit museum. Dat lijkt me eigenlijk wel wat. Als je tekent kijk je veel en veel beter.




Geen opmerkingen: