vrijdag 8 november 2013

Dierenvriend

'n Geweldig cadeau krijg ik: het boek Onmogelijke liefdes van Jennifer S. Holland, natuur- en wetenschapsjournalist voor National Geographic. 47 opmerkelijke verhalen uit het dierenrijk, over vriendschappen tussen dieren tussen dewelke je het niet zou verwachten, zoals dit resusaapje en de witte duif. 100 keer roep je 'Òòòh', vertederd, verrukt, verbaasd, geroerd. Bobby heeft het voor me gekocht na mijn dierentuinverhalen van de afgelopen week.

Jennifer S. Holland heeft de foto's verzameld en de verhalen eromheen. Het is echt een boek voor Hani501, roep ik, met haar honden, katten, kippen, paarden en stier te Woudsend, die het al dan niet met elkaar kunnen vinden.

Wat zien we? Een pitbul en een Siamese kat, die ook nog eens beste vrienden worden met kuikentjes. Een olifant met een schaap. Een reuzenschildpad en een babynijlpaardje. Ook roofdieren en prooi kunnen beste vrienden worden. Een luipaard en een koe. Geweldig! Prachtige foto's, mooie anekdotes, ingestuurd door dierenliefhebbers. De mensen zelf.

Erg diepgravend wetenschappelijk is het allemaal niet, want kan dat dan, vrienschap tussen dieren? Is dat geen menselijke hineininterpretatie? Het gebeurt voor zover zij kan zeggen niet gauw in het wild, maar vooral in situaties waar de dieren niet voor hun eigen eten hoeven te jagen, in dierentuinen, wildparken, woonhuizen.

Geen opmerkingen: