woensdag 14 mei 2014

Musea

Ik kan het iedereen aanbevelen; regionale musea bezoeken. Ik weet dat ik hier thuis het Amsterdamse Stedelijk, het Van Gogh, het Rijks en de Hermitage om de hoek heb, maar die zijn zo overweldigend groot en veel.

De rode foto is de hal van het Stedelijk Museum Schiedam. Een hoge rode wand met boekenplanken en een preekstoel. Ze zijn er hier heel goed in modern hedendaags aan de traditie te knopen.

In mijn herinnering heeft hier een tijd een feministische directeur gezeten die vooral vrouwelijke kunstenaars liet zien. O nee, dat klopt niet, ik dacht aan Josine de Bruyn Kops, maar die was ooit directeur van het Gouds Museum. En Liesbeth Brandt Corstius, haar vriendin, was directeur van het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.

De beroemde naam verbonden aan dit Schiedamse Museum is Pierre Janssen. Hij zette in de jaren vijftig de trend in naar hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Dat was revolutionair.

Het idee achter de tentoonstelling: kunstenaars signaleren en reflecteren vaak als eersten op wat er in de samenleving gebeurt. Deze tentoonstelling laat dat zien. De kunst wordt getoond wordt in relatie met herkenbare sociale politieke, economische en maatschappelijke gebeurtenissen in de Nederlandse samenleving: dus niet alleen schilderijen, maar ook Poligoon-journaals. en beweegredenen van de kunstenaars. Erg goed gedaan.

Geen opmerkingen: