woensdag 14 mei 2014

Zuid-Hollandse stadjes

Wat zal ik vandaag eens doen. Wordt het Heerenveen? Wordt het Schagen? Nee, het wordt Schiedam. 

Ik was nog nooit in Schiedam, maar ze hebben daar ook een Stedelijk Museum en dat is best beroemd. Nu is er een tentoonstelling 'Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945'.  Alle reden om die vandaag eens te bezoeken. Dan kan ik na afloop naar Maassluis, waar Schoonmama weer een beetje in de lappenmand zit. Kan ik een potje voor haar koken.

Zuid-Hollandse stadjes, wat zijn die toch leuk. Ik ga er steeds meer ontdekken. Je sjeest er zo langs op de A20, en dan zie je rijen hoge lange jaren zestig flats, en dan loop je over van medelijden. Dat heb ik al van kindsbeen af. Wat vond ik die mensen in de Randstad zielig. Vooral die in de buurt van Rotterdam, Die hadden geen natuur en heel veel luchtvervuiling. Dat was bij-ons-in-Emmen wel anders!

Ook Schiedam is weer een geweldig leuk stadje. Die binnenstad dan. Slenteren zo sloom als ik kan doe ik langs de Lange Haven. Het is niet highbrow, het is niet hip, maar toch genoeg mooi en levendig.  Ik vermoed dat het vrij arm is. In de AH is een hangplek geformeerd rond de koffie-automaat. Er staan veel proletariërs omheen. Alle soorten en maten en leeftijden. Die doen duidelijk hun dagelijkse uitstapje naar de gratis koffie bij AH. Ik ben daar - als u zich dat afvraagt - niet voor de gratis koffie maar om de boodschappen te doen voor het avondeten te Maassluis. 

Geen opmerkingen: