woensdag 25 februari 2015

Over het leven van hackers

Op het werk worden we regelmatig gestalkt door pr-medewerksters die als taak hebben journalisten te stalken. Want free publicity, dat is voor pr-medewerksters het hoogst haalbare. En omdat veel pr-medewerkers journalisten stalken moeten ze soms veel uit de kast trekken. 

Deze pr-medewerkster stalkte zowel Mandy als mij. We móesten komen maandag. Dat we niet kónden, dat hoorde ze niet. Het ging om de boekpresentatie van het nieuwe boek van G., dat gepaard was gegaan met hersenonderzoek door TNO, zowel bij G. als bij zijn lezers. Dat was zó interessant! zei ze, en héél belangrijk voor het héle vak. Wat dan, bijvoorbeeld, vroeg ik. Lezers voelden walging en woede bij het boek. Maar verder kon ze het niet reproduceren. Ik ben niet zo onder de indruk, zei ik, niet van van G. en niet van het onderzoek. Dat kon ze zich niet voorstellen.

Wel kreeg ze voor elkaar dat Hani501 naar de presentatie ging. Er was veel pers, dat had ze goed voor elkaar. Maar veel wijzer werd ze er niet van. Het hersenonderzoek onder lezers moet nog geduid worden. Hani501 had een mooie foto van de wetenschapper met woeste krullen die trilgrafieken toonde van de menselijke emotie. Hij had al wel kunnen vertellen dat de onderzochte lezers niet gelukkig worden van dit boek. Maar dat zegt dan weer niets over de kwaliteit ervan.

Ik raak dan toch een beetje twijfel. Is dit interessant? Dat een wetenschapper kan meten wat de lezer voelt terwijl hij leest? Wie heeft daar wat aan? Is dat vooral interessant voor de marketing? 

Nu heb ik maar een leesexemplaar aangevraagd, in pdf, en ben ik het gaan lezen. Op mijn vrije ochtend in bed. Woede en walging. Het leven van hackers. Deed me een beetje denken aan De Cirkel van Dave Eggers, die de bedrijven en mensen achter de sociale media blootlegt en uitvergroot. Het is intrigerend en bijzonder onaangenaam. Nu dus de nerds en de hackers. 

Móet ik het lezen, vraagt u wellicht. Dat vind ik moeilijk. Het is niet een aangenaam boek, het is ontregelend, maar wel interessant. Het voert je in een wereld en een werkelijkheid die je misschien liever niet kent, maar die er is.

Geen opmerkingen: