zondag 23 augustus 2015

Kielder Water & Forest

Ik had het kunnen weten, maar met dat we na een vrij lange rit het Kielder Water & Forest Park in rijden meldt Bobby dat hij heel heel graag naar het Sky Observatory wil. Sterren kijken, dat is waar ook, normaal merk je er weinig van, maar op vakantie is het een dwingende interesse. Kijk, de Grote Beer. Enzo. In heel Northumberland is het 's nachts stikdonker, maar in dit park is het zo mogelijk nog veel donkerder, en daarom is er op een van de heuvels een sterren-observatorium gebouwd, waar sterrenliefhebbers ongestoord sterren kunnen kijken en fotograferen. 

Je kan er niet met de auto komen, het is 1,8 mijl lopen vanaf de parkeerplaats. Dat is zeg 3,5 km heen (omhoog) en 3,5 km terug. 

Het supersonisch astronomisch centrum dat we ooit op La Palma bezochten indachtig verwacht ik dat we zoiets gaan bezoeken. Maar nee, dit observatorium is eerder vergelijkbaar met een houten hut voor vogelaars in een waterrijk natuurgebied. Er is niets en niemand voor informatie. 

Wat wel weer mooi is te ontdekker dat er grote kunstobjecten in dit immense Kielder Park staan. Die liggen kilometers uit elkaar dus niemand gaat ze allemaal bezoeken, tenzij met een speciale excursie, maar toevallig staat er ook een onderweg naar het Sky Observatory.  SkySpace heet het  en het ziet er een beetje uit als een van de vele ruïnes in dit landschap. Binnenin zit je in een lege ronde ruimte met een open raam naar de lucht. Het licht schijnt er door de dag heen op de meest fantastische wijzen naar binnen te vallen. 

Geen opmerkingen: